GLAS SE PRONIO I PREKO 'BARE'

Bunt protiv turista sve veći, na listi i Dubrovnik

05.09.2017 u 20:35

Bionic
Reading

Glas o nezadovoljstvu turistima u nekima od najpoznatijih europskih turističkih odredišta pronio se i do američkih obala

Na portalu američke televizijske mreže CNBC objavljen je tekst u kojem je nabrojano pet europskih turističkih destinacija koje se žale na turiste, između kojih je svoje mjesto našao i naš Dubrovnik.

Osim Dubrovnika, mjesta u kojima se 'ne može živjeti' od turista još su Venecija, španjolske destinacije San Sebastian i Baleari te otok Skye u Škotskoj. CNBC navodi da je Dubrovnik postao žrtvom načina na koji su izgrađeni gradovi s povijesnim naslijeđem.

A snimanje megapopularne serije 'Igra prijestolja' sigurno nije pomoglo u odbijanju turista od Dubrovnika. Kako bi se suzbila prenatrpanost, u siječnju ove godine grad je postavio kamere koje bi trebale pomoći da se broj turista u starom gradu ograniči na maksimalno 8.000 njih u jednom trenutku, prema preporuci UNESCO-a.

Također, iz Gradske uprave poručili su CNBC-u da su odlučni u namjeri da ne dopuste iskrcavanje više od 4.000 gostiju s kruzera u isto vrijeme. Američki medij piše da je oko 2.000 Venecijanaca u srpnju prosvjedovalo protiv turizma koji im uništava grad. Žale se da su stanarine zbog turista postale nebeski visoke i da kruzeri zagađuju lagunu u kojoj se grad nalazi.

  • +7
Turistička ponuda Dubrovnika Izvor: Promo fotografije / Autor: Dhar media

U San Sebastianu također su prosvjedovali protiv turista ovog ljeta, a iako je gradonačelnik Eneko Goia za CNBC izjavio da su prosvjedi bili politički motivirani, ipak je najavio uvođenje više reda u tu djelatnost.

Na Balearima su najavili da planiraju smanjiti turističke kapacitete u godinama koje slijede. Sada je na otočju prijavljeno oko 623.600 kreveta, a za rast kapaciteta koji su doveli do neželjenog porasta gostiju krive platforme poput Airbnba.

Nezadovoljni sve većim brojem turista su i na udaljenom škotskom otoku Skye. Za najezdu gostiju krive slabu funtu koju je uzrokovao Brexit te je u jednom trenutku lokalna policija preko medija savjetovala turistima da ne dolaze ako unaprijed nisu rezervirali smještaj.

Dodajmo da su u Hrvatskoj, osim u Dubrovniku, nezadovoljstvo turistima iskazali u drugim mjestima, poput Hvara, koji je uveo i kazne.