JEFTINA ZABAVA UZ HALUCINACIJE

Bunika popularna i kod klinaca u Slavoniji

Bionic
Reading

Klinci iz Slavonije nerijetko, kako bi se što jeftinije zabavili, konzumiraju biljku buniku, čijim su se kompotom častili sudionici tragične proslave Nove godine u Saborskom kod šamana Luke Hodaka

Osječki pedijatri upozoravaju da opasne biljke konzumiraju i djeca, i to iz znatiželje i zabave. Takvom eksperimentiranju najčešće su sklona djeca iz baranjskih i slavonskih sela kojima su amfetaminske i slične 'party tablete' preskupe ili nedostupne. Nekoliko puta godišnje na Kliniku za pedijatriju Kliničke bolnice Osijek zaprimljena su djeca s teškim halucinacijama.

Zbog trovanja halucinogenom biljkom pomoć na osječkoj pedijatriji pomoć uglavnom traže djeca između 14 i 16 godina. Nekoliko njih je bilo i u životnoj opasnosti jer napitak od bunike može izazvati teške posljedice.

'Simptomi trovanja su ubrzan rad srca, crvenilo lica, porast tlaka, povraćanje i poremećaji svijesti uz izrazito živahne halucinacije, ali veće doze mogu izazvati prestanak disanja i rada srca te smrt. Halucinacije mogu trajati tri do četiri dana, a pacijenti se u bolnici oporavljaju najmanje tjedan dana', rekao je za Slobodnu Dalmaciju Igor Berecki, voditelj pedijatrijske Jedinice intenzivnog liječenja.

U bolnici je zbog halucinacija izazvanih trovanjem bunikom nedavno završio i trogodišnjak iz Vukovara, koji je igrajući se slučajno pojeo opasne bobice.