PROPALI DOGOVORI

Bundesrat ne želi oporezivanje njemačkog novca u Švicarskoj

23.11.2012 u 15:41

Bionic
Reading

Bundesrat, gornji dom njemačkog parlamenta, odbio je sporazum prema kojem bi se njemački novac koji se nalazi na računima švicarskih banaka morao oporezovati, javlja The Telegraph

To znači da bi se anonimno oporezivali Nijemci izravno sa svojih švicarskih računa, a novac bi u jednom paušalnom iznosu odlazio u Berlin.

Njemački Donji dom je odobrio taj prijedlog, ali Bundesrat mu nije bio toliko naklonjen. Ministar financija pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Norbert Walter-Borjans rekao je da se zbog tog dogovora 'pošteni porezni obveznici osjećaju kao budale'. Prema uvjetima predloženog sporazuma o porezu između Berna i Berlina, švicarske banke bi odbile porez od njemačkih klijenata, a porezne bi prihode prenijele u Berlin, čime se omogućuje klijentima da ostanu anonimni.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble procijenio je da bi tim sporazumom njegova zemlja mogla dobiti oko 10 milijardi eura od plaćanja poreza.

Pretpostavlja se da u švicarskim bankama ima neprijavljene njemačke imovine vrijedne oko 180 milijardi eura.

Švicarska je sklopila slične sporazume s Austrijom i Velikom Britanijom te je u razgovorima s Grčkom i Italijom oko takozvanog Rubik sporazuma.