DVIJE SKUPINE

Bugarska optužila pet osoba u vezi s eksplozijom u Istanbulu

19.11.2022 u 16:46

Bionic
Reading

Bugarski tužitelji optužili su pet osoba za potporu terorističkim činovima u vezi s eksplozijom u središtu Istanbula u kojoj je 13. studenog poginulo šest osoba, rekao je u subotu glavni tužitelj Ivan Gešev

Tri muškarca moldavskog podrijetla te muškarca i ženu kurdskog podrijetla uhitile su bugarske specijalne policijske snage ranije ovog tjedna nakon istrage i bliske suradnje s tužiteljima u susjednoj Turskoj, rekao je Gešev za Reuters.

"Pet osoba je optuženo. Optužbe su podijeljene u dvije skupine - za potporu terorističkim aktima u drugoj zemlji, odnosno za napad u Istanbulu, i za trgovinu ljudima", rekao je Gešev.

"Ti su ljudi uglavnom bili uključeni u trgovinu ljudima preko granice (s Turskom) i krijumčarenje", kazao je.

Tužitelji će kasnije u subotu zatražiti od bugarskog suda da četvoricu muškaraca zadrži u pritvoru, dok će se za ženu tražiti druga opcija zbog njezinog zdravstvenog stanja, rekao je.

Turski tužitelji već su zatražili izručenje nekih od osumnjičenih suučesnika, dodao je Gešev.

U petak je turski sud odredio pritvor za 17 osoba osumnjičenih da su umiješani u izazivanje eksplozije, uključujući osumnjičenog bombaša, kojeg je policija identificirala kao sirijskog državljanina Ahlama Albašira.

  • +12
Eksplozija u Istanbulu Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Nijedna skupina nije preuzela odgovornost za eksploziju u kojoj je poginulo šestero ljudi, a ozlijeđeno je više od 80 na aveniji Istiklal, prometnoj i povijesnoj pješačkoj ulici.

Turska vlada odmah je okrivila kurdske militante za eksploziju, a policija je rekla da su osumnjičenog bombaša obučavali kurdski militanti u Siriji.