eksplozija u istiklalu

Turska za napad krivi kurdske militante, PKK negira umiješanost

14.11.2022 u 15:40

Bionic
Reading

Turska vlada je u ponedjeljak za eksploziju u Istanbulu, u kojoj je u nedjelju poginulo šest ljudi, okrivila kurdske militante, dodavši da je policija pritvorila 47 ljudi, uključujući i Sirijku za koju se vjeruje da je podmetnula bombu, dok Radnička stranka Kurdistana (PKK) negira bilo kakvu umiješanost

Za sada niti jedna skupina nije preuzela odgovornost za eksploziju u glavnoj istanbulskoj trgovačkoj ulici Istiklal. U eksploziji je ozlijeđena 81 osoba, a snimke pokazuju razmjere snažne eksplozije koja je razorila obližnje zgrade i dućane, dok su stotine turista, obitelji i kupaca bježali glavom bez obzira.

Ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu rekao je da je zapovijed za bombaški napad na Aveniju Istiklal dana u Kobaniju, gradu u sjevernoj Siriji, gdje su turske snage proteklih godina izvodile operacije protiv sirijske kurdske milicije YPG. Soylu tvrdi da PKK i YPG snose odgovornost za napad koji Turke podsjeća na slične napade u posljednjih nekoliko godina.

Ankara YPG smatra krilom PKK-a, no SAD je podržavao tu kurdsku miliciju u Siriji, izazvavši trvenje među NATO saveznicima. PKK se oglasio priopćenjem u kojem negira umiješanost u taj napad i ističe da nikada ne bi ciljao civile.

Policija je kao bombašicu identificirala Sirijku Ahlam Albashir koja je u prvom ispitivanju rekla da su je obučavali kurdski militanti u Siriji i da je ušla u Tursku kroz regiju Afrin na sjeverozapadu Sirije. Viši turski dužnosnik je rekao da, osim sumnje na PKK, ne isključuje mogućnost da je za napad u Istanbulu odgovorna Islamska država (IS).

  • +12
Eksplozija u Istanbulu Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Istanbul je ranije bio na meti raznih militanata, kurdskih, islamističkih i ljevičarskih. Napadi su postali učestaliji nakon što je sredinom 2015. propalo primirje između Ankare i PKK-a uoči izbora u studenome te godine. Osude napada i sućut obiteljima žrtvama stigle su iz nekoliko zemalja uključujući Sjedinjene Države, Europsku uniju, Egipat, Ukrajinu i Grčku, no Soylu je američku sućut usporedio s "ubojicom koji je stigao među prvima na mjesto zločina".

PKK predvodi pobunu protiv turske države od 1984. U sukobima je ubijeno više od 40.000 ljudi. Turska, Europska unija i Sjedinjene Države smatraju tu stranku terorističkom organizacijom.