čelnik vojvođanskih hrvata

Budući ministar za manjinska prava Žigmanov zahvalio Vučiću na povjerenju: 'Zalagat ću se za dobro Hrvata u Srbiji'

23.10.2022 u 15:11

Bionic
Reading

Čelnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, koji će biti ministar u novoj srbijanskoj vladi, zahvalio je u nedjelju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na povjerenju i dodao da će se na novoj funkcji zalagati za društvenu pravednost i dobrobit Hrvata

Vođa Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) vodit će resor za ljudska i manijska prava, objavio je nedjelju Vučić, ujedno šef vladajuće Srpske napredne stranke nakon sjednice na kojoj se raspravljalo o prijedlogu članica vladajuće koalicije za sastav vlade.

'Hvala na ukazanom povjerenju Aleksandru Vučiću - neće biti iznevjereno! Priznanje je to i za DSHV, za dosljedno zalaganje za društvenu pravednost, uključive politike, prava nacionalnih manjina i dobro Hrvata u Srbiji! Takva uvjerenja bit će mi vodilje i nadalje', objavio je Žigmanov na Twitteru. Za dodatne komentare nije bio dostupan.

Žigmanov je zastupnički mandat usvojio na travanjskim izborima. Njegova stranka je bila dio koalicije 'Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani' koja je uz potporu oko 24.000 glasova dobila dva mandata u Skupštini Srbije.

Čelnik DSHV-a je u srpnju nakon susreta s Vučićem izjavio da je DSHV spreman biti dio institucija u kojima se donose odluke i pružiti doprinos demokratskom razvoju Srbije. Više puta je istaknuo kako od nove vlade očekuje nultu točku tolerancije kada je u pitanju govor mržnje, spremnost za normalizaciju odnosa s Hrvatskom i rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dviju zemalja.

  • +9
Aleksandar Vučić Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Prijedlog da Žigmanov bude imenovan za ministra pozdravila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. 'Prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da čelnik DSHV-a i narodni zastupnik Tomislav Žigmanov postane dijelom srbijanske Vlade vidimo kao značajan iskorak u unaprijeđenju položaja naše zajednice i kao ozbiljan pristup u institucionalnom jačanju sveopćega položaja nacionalnih manjina', izjavila je Vojnić.

'Žigmanov će pridonijeti jačanju položaja Hrvata u Srbiji'

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je kako je uvjeren da će Žigmanov, kao ministar u novoj srbijanskoj vladi, pridonijeti jačanju položaja Hrvata u Srbiji, priopćilo je u nedjelju ministarstvo.  Radman je u telefonskom razgovoru u ime vlade čestitao predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kojega je vodeća Srpska napredna stranka ranije u nedjelju predložila za ministra za ljudska i manjinska prava u novoj vladi.

'U svjetlu dosadašnjeg rada i predanosti u zastupanju i promicanju prava Hrvata u Vojvodini, ministar je istaknuo uvjerenje da će zalaganje ministarskog kandidata pridonijeti osnaživanju položaja Hrvata u Srbiji', stoji u priopćenju.  Sugovornici su istaknuli važnost daljnjeg rada na poboljšanju statusa i položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, posebno njihove zastupljenosti na svim razinama vlasti.  

Grlić Rdman je naglasio kako je vlada dosad sustavno podržavala sve napore ključnih institucija hrvatske manjine u Srbiji i da će nastaviti aktivno djelovati u zaštiti nacionalnih i kulturno-identitetskih interesa Hrvata u Srbiji na svim razinama, kažu na Zrinjevcu.