RASPRAVA O MJERAMA

Bubaš u Otvorenom: Činjenica jest da kafići nisu izvorišta širenja zaraze, ali evo zašto s Istrom treba biti oprezan

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 26.11.2020 23:25
  • Objavljeno 26.11.2020 u 22:47
Otvoreno o epidemiološkim mjerama

Otvoreno o epidemiološkim mjerama

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Najteži dan u Hrvatskoj od početka epidemije: 4009 novih slučajeva, preminula 51 osoba, na respiratoru 252 pacijenta. Vlada predstavila nove, strože mjere koje će biti na snazi do 21. prosinca: među ostalim, zatvaraju se kafići, restorani, teretane i sportski centri, zabranjuju se svadbene svečanosti. Oporba kritizira: mjere ne mogu pomoći bez stroge kontrole njihove provedbe. Trebaju li se uvesti stroge kazne, jesu li za ovakvo stanje krivi neodgovorni građani, manjak empatije u društvu ili nejasna strategija Vlade u borbi protiv koronavirusa?

O navedenim pitanjima u emisiji Otvoreno HRT-a govorili su pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut, pulmolog, Klinika za plućne bolesti Jordanovac Marko Jakopović, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac i ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak.

'Odluka će biti sutra objavljena u Narodnim novinama i stupa na snagu u subotu u 24 sata. Donijeli smo strože mjere u 10 županija u kojima imamo nešto lošije stanje, mi smo u stalnom kontinuitetu donošenja određenih mjera ili popuštanja na određenim prostorima ako se poboljša situacija', izjavio je Damir Trut.

Video: Željko Lukunić/Pixsell

'Mjere će trajati oko tri tjedna, ali uz ovako visoke brojke, čekat ćemo još neko vrijeme njihov učinak. Same mjere su samo slovo na papiru i ako se ne pridržavamo istih, i dalje ćemo pratiti slične brojke', smatra Marija Bubaš.

Napomenula je da se radi o odricanju, o odlasku iz zone komfora, to je napuštanje našeg ponašanja na kojeg smo i kulturološki navikli. To što u sektoru ugostiteljstva radi oko 80 000 zaposlenih govori da je to povezano osim s turizmom, i s našim navikama. Smatra da učinkovitost mjera možemo vidjeti za oko 6 tjedana, ali za tri tjedna ćemo već vidjeti smjer kretanja.

Marko Jakopović smatra da će mjere svakako pomoći zdravlju nacije.

'Očigledno radimo nešto krivo jer imamo jako veliki broj oboljelih, imamo sve više teško oboljelih, sve punije bolnice i svaki dan 40 do 50 umrlih bolesnika, to nije dobar trend u ovom trenutku', upozorio je.

Tomislav Novinščak, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec izjavio je da danas konačno nakon dugo dana su imali manje primljenih nego otpuštenih pacijenata pa im to daje nekakve snage.

'Smatram da se radi o svjetskoj pandemiji i ne treba biti toliko fokusiran na traženje određenog krivca. To je svjetska pandemija, radi se o brojkama koje nisu viđene u ovom stoljeću a ni proteklih 100 godina. Određene mjere su bile potrebne i ove nove će sigurno pokazati rezultate', poručio je.

Dino Kozlevac istaknuo je da je epidemiološka situacija u Istri danima stabilna. Bilježe od 60 do 80 novozaraženih dnevno te strogo kontroliraju, kaže svaki virus. Mjesna uprava se ne slaže s donesenim mjerama pa su danas Vladi uputili protuprijedlog.

'Nismo ustanovili da se virus širi ili dolazi iz ugostiteljstva, smatramo da to nije djelatnost koja pravi probleme. Vladi smo danas poslali zahtjev, potpisali su ga gradonačelnici i tražimo da se u vezi ugostiteljstva napravi izuzetak na temelju naše prosudbe', izjavio je.

  • +1

Otvoreno o mjerama

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Ocjenjuje da zdravstveni sustav u županiji svih osam mjeseci funkcionira besprijekorno i da je vrlo bitno da imamo regionalni pristup kao što to radi cijela Europa. 'Sada smo donijeli linearne mjere za cijelu Hrvatsku, ali treba sagledati specifičnost na različitim područjima', poručuje.

Trut smatra da u ovom trenutku svima nama treba zajedništvo i da do sada se je poštovala regionalna procjena, ali ovih je dana situacija drastično pogoršana pa je stoga došla i odluka da mjere vrijede za cijelu zemlju.

'Svaka županija može donijeti još strože mjere ako se stanje u toj regiji pogorša, ali ih za sada ne može ublažavati. Tek ako se primijeti trend poboljšanja, može se razgovarati i o ublažavanju', pojasnio je.

  • +15
  • +12

Vlada RH predstavila nove mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Bubaš je upozorila da osobitu pažnju treba posvetiti blagim simptomima bolesti, kao što su nespecifičan umor i bolovi, osjećaj malaksalosti, blaga temperatura koja se možda neće ni izmjeriti, blago šmrcanje i grebanje grla.. sve do trenutka kada se izgubi njuh pa postane jasno da je u pitanju Covid. No u međuvremenu, s blagim simptomima ljudi idu na posao, posjećuju prijatelje, a upravo u tome leži problem. Osvrnula se i na traženje odgode implementacije mjera u Istarskoj županiji.

'Podsjećam da smo imali strože mjere, recimo u Vukovarsko-srijemskoj županiji ljetos, pa su se obiteljska okupljanja i svadbena slavlja organizirala u susjednoj županiji gdje je onda naglo počeo rasti broj slučajeva. Tako da treba biti oprezan. Činjenica jest da ugostiteljski objekti doista nisu izvorišta širenja zaraze - mislim na kafiće i pretpostavljam da je g. Kozlevac mislio na kafiće - ali treba se misliti na druge aspkete takvog prelijevanja u županiju koja je sada jedna od onih s 'najboljom' stopom, a lako i oni mogu doći u sam vrh', rekla je Bubaš.

Jakopović smatra da nakon što završi pandemija akutnog covida možemo očekivati pandemiju posljedica covida koje će imati bolesnici s kroničnim promjenama na plućima.

'Već ih sada viđamo jako puno, to su bolesnici koji su u 9. ili 10. mjesecu preboljeli covid i imaju posljedice pa sada radimo i na rehabilitaciju tih bolesnika kako bi se vratili svom normalnom životu', kaže.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!