BiH MINISTAR ŠAROVIĆ:

'Bruxelles podržava uvođenje protumjera Hrvatskoj'

21.07.2013 u 18:25

Bionic
Reading

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ustvrdio je da vlasti u BiH imaju potporu Europske komisije za uvođenje protumjera Hrvatskoj oko mesa i drugih proizvoda ističući da su primijenile iste propise kao i Hrvatska jer više ne postoji međusobni ugovor o veterinarstvu

Za 53 proizvođača iz Hrvatske vlasti u BiH prošlog su tjedna zabranile uvoz mesa. Ministar Šarović je u izjavi za entitetsku novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA) koju u nedjelju prenose tiskani mediji istaknuo da BiH za ovaj potez ima potporu Europske komisije i da će se ponašati na ovaj način ne samo kada je u pitanju meso, nego i ostali proizvodi.

'Na isti način postupaju Hrvati. Ako pokušate izvesti jedan kilogram mesa u Hrvatsku vidjet ćete da će na granici tražiti EU broj. To isto tražimo i mi, odnosno samo želimo biti ravnopravni i ništa drugo', rekao je Šarović.

On je izjavio da BiH ima obvezu štititi svoje proizvođače i da je Hrvatska jednostrano prije ulaska u EU otkazala zajednički ugovor o veterinarstvu koji je uređivao pitanje objekata za izvoz i u jednu i u drugu zemlju.

'Pošto su to oni samoinicijativno otkazali, nama nije preostalo ništa drugo nego da primjenjujemo zakonodavstvo BiH koje kaže da, ukoliko nema sporazuma, u BiH se može izvesti iz objekta koji ima EU broj ili eventualno našeg Ureda za veterinarstvo', rekao je Šarović.

Šarović je u izjavi za SRNA-u izrazio očekivanje da će se uskoro postići dogovor s Hrvatskom, napose oko izvoza mlijeka kako bi se moglo naći na tržištu zemalja Europske unije.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je u prošlu srijedu da je neugodno iznenađen odlukom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o zabrani uvoza proizvoda životinjskog podrijetla proizvedenih u nesukladnim objektima u Hrvatskoj, te da nada se kako će kolege iz BiH još jednom preispitati svoju odluku, a ukoliko bude potrebno Hrvatske će svoje interese zaštititi kroz institucije EU.

'Neugodno smo iznenađeni odlukom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o zabrani uvoza dijela proizvoda animalnog podrijetla iz neusklađenih objekata u Hrvatskoj, prije svega iz razloga što se pozivaju na pravilnik o uvozu, a ne zakon o veterini koji dozvoljava uvoz i iz takvih objekata', kazao je Jakovina u izjavi za novinare. Dodao je kako svi proizvodi iz Hrvatske zadovoljavaju barem minimalno te uvjete.

Naveo je kako od 915 poslovnih objekata za proizvodnju i trženje animalnih proizvoda, 825 ima EU broj i najviše standarde za trženje u EU i trećim zemljama, a preostalih 90 su u fazi prilagodbe i do kraja 2015. će postići te najviše uvjete.

'Nadamo se da će kolege iz BiH još jednom preispitati svoju odluku i vidjeti da je Hrvatska zemlja partner i da smo do sada vrlo aktivno radili na tome da im pomognemo u njihovoj prilagodbi na EU putu. Naše interese ćemo eventualno zaštititi, s obzirom da smo članica EU, kroz institucije EU, govorimo o Europskoj komisiji koja trenutno pregovara o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s BiH', kazao je Jakovina.