nadzirat će se i javne tvrtke?

Bruse se posljednji detalji novog zakona o sukobu interesa: Uvodi se period hlađenja i dižu kazne

02.01.2019 u 10:31

Bionic
Reading

Ministarstvo uprave brusi posljednje konture Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Po novom će se moći naplatiti kazna za sukob interesa i nakon što netko prestane biti dužnosnik

Maksimalna novčana kazna za državnog dužnosnika uhvaćenog u sukobu interesa povećat će se sa sadašnjih 40.000 na 50.000 kuna. Povjerenstvo će imati rok od 30 dana u kojem će morati pokrenuti postupak, javlja Dnevnik.hr.

Nakon isteka dužnosničkog mandata rok hlađenja neće biti isti za sve. 'U današnjem zakonu stoji da se godinu dana ne mogu obavljati druge dužnosti. Mislim da nije svejedno obnašate li dužnost zamjenika općinskog načelnika ili dužnost premijera. Upravo nam je želja novim zakonom rangirati taj period hlađenja ovisno o dužnosti koju ste obavljali, odnosno koliko ste dugo obavljali dužnost', kaže ministar uprave Lovro Kuščević.

  • +25
Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Širi se broj ljudi koje će povjerenstvo nadgledati, primjerice čelnike HBOR-a. 'Mogu najaviti da će tu biti određeni i uprava te rukovodeće dužnosti u nekim javnim tvrtkama i javnim tijelima', dodaje Kuščević.

'Htjeli smo obuhvatiti predsjednike članove uprava trgovačkih društava što su u vlasništvu lokalne samouprave upravo zato da i oni potpadnu pod naš zakon, da su pod kontrolom, a tu je npr. Zagrebački holding. Htjeli smo napraviti i registar da se vidi koja poduzeća posluju s kime te da se vide poslovni odnosi na lokalnoj razini', kaže Nataša Novaković, predsjednica POSI-ja.

  • +10
Nataša Novaković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić