'TRODIOBA VLASTI'

Kuščević pojasnio sporne izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa i izavao lavinu žestokih reakcija

27.05.2018 u 20:08

Bionic
Reading

Mnistar uprave Lovro Kuščević za N1 televiziju je pojasnio razloge izbacivanja nekih odredbi iz nacrta prijedloga Zakona o sprečavanju sukoba interesa, a njegovo objašnjenje pokrenulo je lavinu žestokih reakcija

Ministarstvo uprave napisalo je nacrt novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim se predviđa radikalno smanjenje ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a ministar Lovro Kuščević u petak je najavio da će koncem idućeg tjedna imati njegovu konačnu verziju.

U nedjelju je pak za N1 pojasnio zašto su izbačene neke ovlasti, odnosno novčano kažnjavanje za sve osim za prijestupe oko imovinske kartice. Pritom je podsjetio na principe trodiobe vlasti.

  • +25
Sva lica Lovre Kuščevića Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Povjerenstvo nije ni istražno ni sudbeno tijelo. U Hrvatskoj postoji trodioba vlasti - a to je zakonodavna, izvršna i sudbena vlast. Povjerenstvo je tijelo Hrvatskog sabora, Sabor je zakonodavna vlast - prema tome nema sudbenu vlast i time ne može ni na svoja tijela delegirati sudbenu vlast. Mislim da to svaki student Pravnog fakulteta poznaje, ja vas uvjeravam da će biti upravo u skladu sa zakonom, s hrvatskim ustavom, s temeljima pravne države, a u skladu sa svim preporukama UN-a i OECD-a', poručio je.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković rekla je da je čudi da ministar misli kako su oni saborsko tijelo.

'Mi to zapravo nismo, mi smo izabrani od strane Sabora, ali smo neovisno i samostalno tijelo. Slažem se da nismo sudbeno, ali mi se naslanjamo na upravni postupak i ne vidim u čemu je problem', rekla je Novaković.

  • +10
Nataša Novaković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Ova izjava pokazuje zapravo da ministar zna manje od studenata prava', upozorila je bivša šefica povjerenstva Dalija Orešković, a Jelena Berković iz GONG-a podsjeća da 'ovo nije prva izjava koja bi mogla dovesti u pitanje diplomu ministra'.

Predsjednik središnjeg antikorupcijskog tijela Europe GRECO-a Marin Mrčela kaže da sporan Nacrt nije vidio, ali da smanjenje ovlasti ne bi bilo dobro.

'Ako će GRECO procjenjivati, a procjenjivat će jer će Povjerenstvo biti opet pod metom našeg rada u 5. ocjenjivačkom krugu - a to je sprečavanje korupcije kod najviših nosioca izvršne vlasti, i ako GRECO tamo ustanovi da su standardi sniženi, a da za to nema razloga, onda će vjerojatno biti izdana preporuka u tom smislu', poručio je Mrčela.