PROSVJETLJENJE

Broker dao ostavku jer više nije želio lagati klijentima

04.09.2012 u 16:43

Bionic
Reading

Još tamo od 'Wall Streeta' koji je napravio veliki Oliver Stone s Michaelom Douglasom i Charliejem Sheenom burzovni su mešetari na lošem glasu. No svi im se ipak okreću kad se u džepu nađe nešto novca pa ih se pita kako ga uložiti da bi se dobila što bolja zarada a da se ništa na radi

E, upravo ovo potonje navelo je velikog izraelskog književnika Ephraima Kishona da zaključi kako cijeli burzovni sustav zapravo ne postoji, već je riječ o velikoj šarenoj laži u kojoj se mnogi ljudi igraju novcem i nekim vrijednostima kojih zapravo nema (to je, nažalost, potvrdio slučaj uglednog mešetara Bernarda Madoffa koji je, koliko je poznato, pronevjerio više od 60 milijardi dolara tuđeg novca).

Dok su bila dobra vremena, nitko se o tome nije pretjerano pitao, ali kad nastupi kriza, kao ona koja je 2008. srušila gotovo cijeli svjetski financijski sustav, tada se mešetari, bankari, financijaši i svi oni koji zapravo žive od našeg novca nađu na udaru javnosti. Prije četiri godine nije bilo scena skakanja kroz prozor s njujorških nebodera kao jednako tako teške 1929., ali cijela se industrija našla pod snažnim udarom.

Neki od njih su napustili posao, neki ga izgubili, a bilo je i onih koji su ga odlučili promijeniti. Jedan od njih je Josh Brown, bivši mešetar (danas je ljepše reći broker, ali to zapravo znači isto), koji je naprosto okrenuo leđa profesiji. Naime, da bi se uopće ušlo u posao na burzi, navode poznavatelji, na Wall Streetu (a vjerojatno ni drugdje nije bitno različito, pa ni u Zagrebu) prvo se prolazi kroz proces u kojem se postupno uči da je ono što se često smatra 'mudrim ulaganjem' zapravo nevjerojatno bedasto. I da mnoge od transakcija koje se obave naprosto nisu u najboljem interesu klijenata. I, kako kaže Brown za The Daily Ticker, kad se to nauči, postoji alternativa: nastaviti davati loše savjete u trgovanju ili promijeniti način poslovanja, ali to nosi bitno manje novca.

Brown se nakon deset godina na burzi odlučio za ovo drugo, jer je naprosto, kako tvrdi u svom sve čitanijem blogu 'The Reformed Broker' (Reformirani mešetar) shvatio da ne može više ljudima govoriti da kupuju papire zbog kojih će izgubiti i to malo novca što imaju. Naime, vrlo se često, ističe, nalazio u situaciji da su ga prisiljavali da klijente upućuje na kupnje koje su za njih naprosto bile loše i bilo mu je jasno da će izgubiti novac.

No ipak je u tom poslu izdržao sve do sloma burze 2008. kada je shvatio da svojim klijentima nanosi veliku štetu te je napustio struku i postao financijski savjetnik. Sada tvrdi da je razlika između ta dva posla velika, jer 'savjetnik surađuje sa svojim klijentom' pa su im interesi povezaniji. Kako bilo da bilo, nije više mešetar, mediji ga zovu da im tumači zbivanja na financijskom tržištu pa je na određeni način i zvijezda, ali i dalje radi tuđim novcem.