UBOJSTVO CRNOG TINEJDŽERA

Brojni prosvjedi u SAD-u nakon oslobađanja Zimmermana

Bionic
Reading

Nakon što je sud oslobodio Georgea Zimmermana (29), kojeg je teretio za ubojstvo tamnoputog 17-godišnjeg Trayvona Martina, diljem SAD-a organizirani su prosvjedi. Tisuće Amerikanaca od New Yorka do Los Angelesa prosvjedovalo zbog sudske odluke uzvikujući slogane poput 'Pravda za Trayvona Martina', 'Ako nema pravde nema ni mira'

Neki od prosvjednika bili su obučeni u istu odjeću u kojoj je bio Martin u noći kada je ubijen. Sud u Floridi proglasio je nevinim, po svim točkama optužnice Georgea Zimmermana, čuvara mjesta Hispanik naseljenog bijelcima, uz obrazloženje da je on djelovao u samoobrani. Zimmerman se teretilo da je u veljači prošle godine ubio mladog tamnoputog Trayvona Martina koji je nenaoružan, s kapuljačom na glavi išao u posjet ocu.

Prosvjednicima, koje su uglavnom činili Afroamerikanci, podršku je dalo i većinsko stanovništvo, bijelci. U New Yorku su u nedjelju organizirani prosvjedi na četiri različita mjesta. Govornici uglavnom ukazivali da su stanovnici 'drugog' sloja društva nezaštićeni te da ropstvo još traje. Neki od demonstranata su na mjesto događaja, pored iscrtanog tijela Martina, postavili čokoladu i piće koje se on nosio sa sobom u noći ubojstva. Jedan dio prosvjednika je pješačio do Times Squarea, te je jedna ulica bila zatvorena. Demonstracije su protekle pod velikim sigurnosnim mjerama, ali bez incidenata. Zimmermanu je, da je osuđen, prijetila kazna zatvora od 30 godina do doživotne.