PODVUKLI SMO CRTU

Brojke ne lažu: Ovo je konačan odnos snaga između HDZ-a i SDP-a

05.06.2017 u 22:17

Bionic
Reading

Prema brojkama, HDZ je relativni pobjednik izbora. Povećao je broj osvojenih županija i gradova, a iako je izgubio gradove poput Gospića i Knina, to je nadoknadio osvajanjem Splita i Dubrovnika

Nakon drugog kruga izbora jasno je da je HDZ pobijedio u 12 županija od njih ukupno 21. Trinaestu županiju osvojili su s bivšim HSS-ovcem Darkom Korenom.

Takvim rezultatom po županijama glavna vladajuća stranka već je u plusu jer je na lokalnim izborima 2013. osvojila samo 10 županija.

Što se tiče SDP-a, ta stranka u drugom krugu izbora nije osvojila nijedno dodatno mjesto župana te je ostala na njih dva - u Primorsko-goranskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Još jednu, kao jedan od koalicijskih partnera, osvojili su s nezavisnim Damirom Bajsom.

Podsjetimo, dvije županije koje su osvojili samostalno imali su u rukama i 2013., no tada su osvojili i Sisačko-moslavačku županiju, koju im je HDZ preoteo na izvanrednim izborima nakon ostavke Marine Lovrić Merzel.

HDZ je u plusu i što se tiče gradova. Na ovim su izborima osvojili vlast u 62 grada od njih sveukupno 127. Iako se nakon prvog kruga predviđala pobjeda u još nekoliko gradova, poput Petrinje, Ogulina, Gospića ili Orahovice, HDZ nije uspio u tome.

No unatoč tome HDZ je u plusu u usporedbi s 2013., kad su u 56 gradova imali svoje gradonačelnike. HDZ se sada po pobjedama u velikim gradovima izjednačio sa SDP-om i sa svojim kandidatom osvojio Split te u rukama drži drugi najveći grad u Hrvatskoj.

SDP je po broju gradonačelničkih mjesta ipak pao. Nakon drugog kruga izbora osvojili su ih 22, dok su ih 2013. imali 26.

Od velikih gradova, SDP je sa svojim kandidatom osvojio Rijeku, a podršku su dali nezavisnom kandidatu Ivici Vrkiću u Osijeku. Naspram izbora 2013. SDP je izgubio Split.

  • +22
Stožer HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL