jednak broj glasova

Mislite da su lokalni izbori gotovi? Ovdje postoji i - treći krug

04.06.2017 u 23:41

Bionic
Reading

Nekima su i dva kruga lokalnih izbora previše, a stanovnici Starog Grada na Hvaru na izbore će i treći put. Naime, dvoje kandidata vode mrtvu utrku - dobili su jednak broj glasova

Tamo je kandidatkinja HDZ-a Mihaela Petrić osvojila 721 glas. Isto toliko je osvojio i njezin protukandidat, nezavisni Antonio Škarpa. U postocima to izgleda ovako 48,49 posto: 48,49 posto glasova. Tri posto glasačkih listića bilo je nevažećih.

Zanimljivo je kako je u prvom krugu izbora situacija išla na ruku HDZ-ovoj kandidatkinji. Ona je tada bila u prednosti s 43,68 posto ispred Škarpe koji je imao 37,05 posto glasova. No, trećeplasirani iz prvog kruga možda je najbitniji za ovu priču s Hvara.

Riječ je o rođaku HDZ-ove kandidatkinje, SDP-ovcu Perislavu Petriću. On je u prvom krugu osvojio gotovo 16 posto glasova. Očito se velik dio njegovih glasača odlučilo u drugom krugu podržati nezavisnog kandidata i time ga dovesti do potpuno izjednačene utrke s Mihaelom Petrić i trećeg kruga lokalnih izbora.

To nalaže Zakon o lokalnim izborima. Ako se pak dogodi repriza, tj. da oba kandidata osvoje jednak broj glasova, ne ide se u četvrti krug, već se izbori u cijelosti ponavljaju.