'S PUNO SAMOPOUZDANJA'

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a: Tražimo partnere za stabilnu Hrvatsku

04.06.2017 u 18:43

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju navečer kako je glavni cilj u drugom krugu izbora bio iskorak u jednom od četiriju velikih gradova, a ostvarili su ga u Splitu Andro Krstulović Opara i splitski HDZ. Istaknuo je da je HDZ pobijedio u 279 od ukupno 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave, pa je jasno tko je pobjednik lokalnih izbora. Pozvao je sve političke stranke koje žele surađivati s HDZ-om na stabilizaciji političke, gospodarske i sigurnosne situacije na razgovore već od ponedjeljka

Plenković je poručio da je HDZ osvojio 12 županija, te je posebno čestitao novom županu Ivanu Anušiću u Osječko-baranjskoj županiji, izražavajući zadovoljstvo što HDZ ima svih pet slavonskih i svih pet dalamatinskih županija. Nadalje, HDZ je osvojio 62 od 127 gradova. a možda i 63 jer su rezultati izjednačeni u Starom Gradu na Hvaru.

Posebno je čestitao nizu stranačkih kolega koji su osvojili sjajne rezultate u Daruvaru, Dubrovniku, Metkoviću, Karlovcu, Ozlju, Oroslavlju, Senju, Đakovu, Požegi, Kutini, Imotskom, Makarskoj, Šibeniku, Vodicama, Vinkovcima, Velikoj Gorici, Zaprešiću. Kao najsjajniju pobjedu izdvojio je onu u Splitu, te uputio 'iskrene čestitke Andru (Krstuloviću Opari) i svima koji su utkali svoj rad u ovu pobjedu'. Poimence je čestitao i HDZ-ovim pobjednicima među županima.

'U ime HDZ-a mogu iskazati zadovoljstvo, veselim se suradnji sa svima koji su dobili povjerenje. Vlada je odredila da duh patnernstva između središnje razine vlasti i gradova, županija i općina treba biti modus operandi. Nastavit ćemo tu suradnju', najavio je Plenković. 

Govoreći o nacionalnoj razini, konstatirao je da će sve stranke napraviti vlastite analize, te da je HDZ 'pripravan za sve scenarije'. Sve je pozvao na razgovore o političkoj stabilnosti i sigurnosti zemlje, ulaganju u obrazovanje, demografskoj obnovi, uz značajan naglasak na društvenu solidarnost - sve te teme su teme iz programa HDZ-ove vlade, podsjetio je Plenković, kao dio nacionalnog programa reformi i dio HDZ-ove odgovornosti.

'Oni koji se žele pridružiti, dobro su došli. Od sutra otvaramo nacionalne teme s puno samoupozdanja i odgovornosti prema hrvatskim ljudima. Mislim da ćemo donijeti najbolja rješenja u korist svih', zaključio je Plenković.  

Iz stožera HDZ-a

U stožeru HDZ-a bilo je veselo. Gubitak Knina i Gospića, kažu, i više su nego nadoknadili pobjedama u Splitu, Dubrovniku i Metkoviću. Na optužbe Željka Keruma da su mu pokrali glasove u HDZ-u odmahuju rukom. 'Onaj tko gubi ima pravo ljutiti se', komentirao je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

A što će biti oko eventualne koalicije HDZ-a s HNS-om u Vladi i Saboru, naši sugovornici iz HDZ-a kažu da će se sve vidjeti do srijede. Svjesni su međutim da je šef HNS-a Ivan Vrdoljak napravio u tom smislu veliku štetu time što nije šutio do kraja drugog kruga lokalnih izbora, te svojom indiskrecijom, govore naši izvori iz HDZ-a, u razgovoru s novinarima prerano 'propjevao'.

Šeks s amblemom 'PBV'

U stožer HDZ-a došao je i veteran Vladimir Šeks, u košulji s amblemom na kojemu piše 'PBV'. Na pitanje novinara što to znači, Šeks je rekao: 'Počasni bleiburški vod, čiji sam član.'

Upitan o preslagivanju saborske većine, s obzirom na rezultate izlaznih anketa, Željko Reiner je odgovorio da ti rezultati nemaju s time apsolutno nikakve veze, a kao što je predsjednik stranke Andrej Plenković i najavio, o tome će se razgovarati nakon završetka drugog izbornog kruga.

  • +22
Stožer HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Komentirajući prve izlazne ankete u Splitu i Zagrebu, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Drago Prgomet, koji je ispao u prvom krugu lokalnih izbora, ustvrdio je da su rezultati manje-više u okvirima očekivanih. 

A na pitanja hoće li vrh stranke raspustiti zagrebački HDZ te hoće li HDZ ući u koaliciju s Bandićevom strankom u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, Prgomet je rekao da o tim pitanjima još nije raspravljano te da treba pričekati utorak i sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Uoči izborne šutnje, u petak, predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković bio je u Splitu, gdje se družio s građanima na Rivi. Izjavio je kako je uvjeren da će HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika Andro Krstulović Opara i za župana splitsko-dalmatinskog Blaženko Boban u drugom izbornom krugu u nedjelju dobiti većinsku potporu građana tog grada i županije. Istog dana Plenković je bio i u Sinju i Trogiru, dajući podršku HDZ-ovim gradonačelničkim kandidatima u tim gradovima, Ivani Pavić i Ivici Baturini.

'Moj je cilj da HDZ nakon ovih izbora ima više od 50 posto županija, gradova i općina. Smatram da ćemo uz takve kandidate te ciljeve i ostvariti', zaključio je Plenković.