izazovi podrške u pandemiji

Broj kaznenih prijava za obiteljsko nasilje u ovoj godini porastao 40 posto

17.09.2020 u 19:22

Bionic
Reading

Broj prijava za kazneno djelo nasilja u obitelji u Hrvatskoj ove je godine porastao 40 posto, a sustav podrške žrtvama prilagođen je epidemiološkim mjerama, istaknuto je u četvrtak na konferenciji o dostupnosti podrške žrtvama nasilja i svjedocima u vrijeme pandemije koronavirusa.

U odnosu na prošlu godinu, manji je ukupni broj prijava kaznenih djela, ali je broj prijava za nasilje u obitelji porastao 40 posto, istaknula je Anita Matijević iz Ministarstva unutarnjih poslova na konferenciji koja je okupila različite dionike sustava podrške žrtvama.

Konferenciju "Izazovi u sustavu podrške u vrijeme pandemije virusa covid-19'' održala je Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, a okupila je stručnjake iz Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici, Općinskog kaznenog suda u Zagrebu te organizacija civilnog društva.

Voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa i uprave Nikica Hamer Vidmar istaknula je kako se gotovo sva komunikacija sa žrtvama i svjedocima odvijala telefonskim putem te naglasila poteškoće da se na taj način pruži emocionalna podrška.

Sigurne kuće trenutno vrlo ranjive za ulazak koronavirusa

Estera Bašić iz Doma Duga Zagreb upozorila je na niz izazova u radu sigurnih kuća u vrijeme pandemije u nastojanju da omoguće siguran smještaj novim korisnicama, ali i da zaštite zdravlje postojećih. Bašić je posebno naglasila manjak jasnih i aktualnih uputa nadležnog ministarstva za rad sigurnih kuća zaključivši kako su trenutno iznimno ranjive za ulazak virusa jer su na snazi upute donesene u vrijeme mnogo povoljnije epidemiološke situacije.

Jasna Zoretić Rendulić, sutkinja ovlaštena za obavljanje poslova sudske uprave, dotaknula se promjena na Općinskom kaznenom sudu koje su, velikim dijelom, nastale i uslijed potresa u Zagrebu. Sutkinja Zoretić Rendulić posebno je istaknula prednost postojanja Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na sudovima te apelirala na Ministarstvo pravosuđa i uprave da i Općinski kazneni sud uskoro dobije svoj odjel.

Anamaria Drožđan-Kranjčec, voditeljica pravnog tima u Ženskog sobi, istaknula je fleksibilnost organizacija civilnog društva u odnosu na institucije, posebno pohvalivši sve udruge sudionice Mreže na učinkovitoj prilagodbi i neprestanom radu, čak i u vrijeme lockdowna. 

Nakon kraće rasprave, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra Maja Štahan, je zatvorila konferenciju zaključivši kako su vidljive brojne promjene koje je sustav podrške implementirao kako bi žrtvama bio dostupan i u proteklom razdoblju istaknuvši organizacije civilnog društva kao ipak nešto fleksibilnije u implementaciji promjena i kreativnih rješenja u odnosu na institucije. 

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima kroz rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja pruža podršku svima u potrebi na besplatnoj i anonimnoj liniji – 116 006 svakim danom od 8 ujutro do 20 navečer. Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja u sedam je godina rada zaprimio više od 9700 poziva građana.