PUT U BOLJI ŽIVOT

Broj ilegalnih migranata na istočnoj granici povećan za 668 posto!?

19.07.2011 u 10:18

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemska policija ponovno je izvijestila o uhićenju stranih državljana koji preko istočne hrvatske granice pokušavaju doći u neku od zapadnoeuropskih zemalja, a ovoga puta u tom je naumu spriječeno desetero 'ilegalaca'

Ukupno je 10 ilegalnih migranata uhićeno na vukovarskom području u ponedjeljak prilikom pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, priopćila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska

Prvo je, oko podneva, petero stranih državljana otkriveno i uhićeno na dionici državne ceste D-57 između Negoslavaca i Orolika. Među njima je bilo troje Sudanaca te po jedan državljanin Libije i Eritreje.

U večernjim satima pogranična policija ponovno je imala posla, pa je oko 21 sat nedaleko od željezničkog prijelaza Tovarnik u nezakonitom prelasku granice zatečeno petero Afganistanaca.

Protiv svih njih je doneseno rješenje o protjerivanju te im je određena zabrana ulaska i boravka u Hrvatskoj. Istodobno je pokrenut i postupak njihova vraćanja, tzv. readmisije u susjednu Srbiju iz koje su nezakonito ušli u Hrvatsku.

Vukovarsko-srijemska policija iznijela je i podatak o nezakonitim prelascima državne granice u prvih pola godine. U tom je razdoblju spriječeno 484-ero stranih državljana u ilegalnom prelasku granice, a u istom razdoblju prošle godine zabilježena su samo 63 slučaja što je povećanje u iznosu od 668 posto!?

Među imigrantima najviše je Afganistanaca, čak 314, iza njih slijede Pakistanci (71) te Palestinci od kojih je njih 23-oje nelegalno pokušalo ući u Hrvatsku.

Lista zemalja iz kojih u Hrvatsku ulaze 'ilegalci' prilično je velika. Preko Hrvatske su put Zapada pokušali proći državljani Tunisa, Irana, Albanije, Kosova, Gruzije, Iraka, Maroka, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Turske, Libije, Sudana, Somalije, Francuske, Mianmara, Alžira i Moldavije.