DRUGA KATASTROFA U DVA DANA

Najmanje 21 migrant stradao nakon potonuća broda kod Tunisa

05.07.2021 u 15:55

Bionic
Reading

Barem 21 migrant smrtno je stradao nakon što je pokraj obale Tunisa potonuo brod koji ih je prevozio, rekao je sigurnosni službenik nakon druge takve katastrofe u dva dana u toj regiji

Obalna straža u nedjelju je pronašla tijela pored luke Sfax, rekao je pukovnik Houssem Jbebli iz Nacionalne garde.

U subotu, barem su se 43 migranta utopila, dok ih je 84 spašeno nakon brodoloma pored obalne zajednice Zarzis u Tunisu. Vlasti su rekle da su migranti pokušavali prijeći Sredozemno more od Libije do Italije.

"U sklopu nastojanja Tunisa da nadgleda granice, obalna straža uspjela je odvratiti 10 migrantskih pothvata posljednjih dana i spasiti 158 migranata", dodao je Jbebli.

Stotine tisuća ljudi odlučilo se na opasan prelazak Sredozemlja proteklih godina, a mnogi od njih bježali su od sukoba i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku.

Dolasci u Italiju - jednu od glavnih migrantskih ruta u Europu - opadali su proteklih godina, ali ove godine su brojke ponovno porasle.

Gotovo 19.800 migranata pristiglo je od početka godine, dok ih je u istom razdoblju prošle godine došlo 6.700, pokazuju podaci talijanskog ministarstva unutarnjih poslova.