za lakše kretnje ljudi

Brnjac: Bilo bi dobro da se na europskoj razini ujednači kada bi koja zemlja bila na crvenoj, narančastoj ili žutoj listi

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 05.09.2020 22:43
  • Objavljeno 05.09.2020 u 22:43
Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Rast broja novozaraženih i stavljanje Hrvatske na crvenu listu u zemljama odakle nam dolazi najviše gostiju - uzrokovali su pad turističkog prometa. U Istri je ovo ljeto bilo više gostiju nego što se očekivalo, broj je sada naglo prepolovljen - oko 70 tisuća turista, što je 40 posto prošlogodišnjeg prometa.

Više o turističkoj sezoni u Temi dana govorila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Turista u Hrvatskoj još uvijek ima, iako je svakim danom sve više zemalja koje su nas stavile na crvenu listu. S obzirom na to polako se već podvlači crta ove turističke sezone. Iznajmljivači koji nisu imali evidentiranih noćenja mogu odahnuti barem kad su paušali koje inače plaćaju u pitanju - neće morati platiti turističku pristojbu.

'Države članice EU-a su samostalno donosile određene mjere. Nisu imali svi ujednačeno. No izašao je jedan prijedlog samih smjernica EK kako bi to izgledalo koordinirano kretanje unutar država članica. To se odnosi i na sam broj zaraženih, kada bi koja zemlja bila na crvenoj, narančastoj, žutoj listi. Npr. na zelenoj ste listi, ako ima 25 oboljelih na 100.000 stanovnika onda se povećava na 50 i onda od 50 i više ste na crvenoj listi. Samim time bi se donijela cjelokupna karta EU-a gdje bi se što lakše omogućilo samo kretanje svih građana unutar EU-a. Cilj je da se ujednači, da budu jednaka pravila igre i da se omoguće lakša putovanja između država članica, rekla je.

'Oslobađanje od turističke pristojbe odnosi se prvenstveno na one iznajmljivače i OPG-ove koji nisu imali zabilježeno niti jedno noćenje, a i tražili su da se odjave iz obavljanja te djelatnosti te na one koji su bili ugroženi od potresa, to je grad Zagreb, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija, istaknula je.

  • +12
  • +9

Turisti na pulskoj plaži

Izvor: Pixsell / Autor: Srećko Niketić

Dodala je da je cjelokupni kriterij bio da su se odjavili te da nisu imali niti jedno noćenje. Njih ima oko 5000.

'Sve su opcije na stolu i o svemu se vodi računa. Vlada je donijela odluku o sniženju PDV-a s 25 na 13 posto, a i smanjenje radnog vremena uz sufinanciranje 2.000 u iznosu plaće te za mikropoduzetnike koji su imali veći pad u poslovanju od 50 posto, isto za 2.000 kuna uz doprinose. Treći dio za najugroženije s 4.000 kuna uz doprinose, ako su imali pad veći od 60 posto. A ako stožer odluči zabraniti neke djelatnosti omogućit će se sufinanciranje i tih radnih mjesta, kazala je.

Na pitanje koliko državni proračun može to podnositi, rekla je da su napravljene projekcije.

'Novac je osiguran iz EU fondova, drugih programa te imamo instrument za oporavak i otpornost', istaknula je.

Kazala je da će se pratiti epidemiološke preporuke i ako dođe do pada zaraženih neke će se odluke revidirati.

'Oni koji su pokazali kvalitetu i sigurnost su vrlo zadovoljni s postojećom situacijom. Ono što je nama potrebno je održivi turizam. Održivo planiranje i turističke infrastrukture, kapaciteta, smještaja i planiranje usluga dodanih vrijednosti. Zdravstveni, ekološki, sigurni turizam. Kroz taj aspekt ćemo produžiti turističku sezonu', zaključila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!