SDP i dalje čeka

Vlada kasni s očitovanjem o ploči u Jasenovcu i - nikome ništa

28.08.2017 u 15:14

Bionic
Reading

Dok se u kuloarima rujan spominje kao mjesec u kojem će se ukloniti HOS-ova ploča s pozdravom 'Za dom spremni' iz Jasenovca, SDP još čeka očitovanje Vlade na svoju interpelaciju o toj ploči. Vlada kasni gotovo četiri mjeseca, no nema sankcija za to

Još u travnju SDP je u saborsku proceduru uputio interpelaciju o nečinjenju Vlade vezano uz učestalu uporabu pozdrava 'Za dom spremni'. Iako saborski Poslovnik propisuje da je Vlada 'obvezna, povodom interpelacije, dostaviti predsjedniku Sabora, najkasnije u roku od 15 dana od dana primitka interpelacije, izvješće s mišljenjima i stajalištima povodom interpelacije', Plenkovićeva vlada to još nije napravila.

Sankcije za kašnjenje u saborskom Poslovniku nisu propisane, iako je Vlada, koju se potvrđuje u parlamentu, prema Ustavu odgovorna Saboru.

'Ne postoje sankcije i nisu ugrađeni nikakvi mehanizmi koji bi utjecali na to, osim pritiska putem javnosti. Podnijeli smo tu interpelaciju, a Vlada nakon četiri mjeseca nije dala ni odgovor na nju. U njoj je navedena recentna praksa Ustavnog suda i predložene su mjere kako bi trebalo urediti pitanje ploče u javnosti i korištenje riječi 'Za dom spremni' u nazivlju i simbolima javnih i pravnih osoba', kaže Grbin za tportal.

Na samu interpelaciju SDP se, podsjetimo, odlučio jer Vlada nije reagirala na zaključak Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav iz prosinca 2016., koji se ticao ploče u Jasenovcu. Taj je zaključak donesen jednoglasno, a za njega je glasao i sam Dražen Bošnjaković, tada još saborski zastupnik.

AMENOVAO I HDZ

Zaključci Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Postavljanje spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, s riječima 'Za dom spremni' u grbu udruge vrijeđa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima. Odbor poziva nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će se zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac. Potaknut raspravom, Odbor poziva Vladu Republike Hrvatske da utvrdi pretpostavke za institucionalno-pravni okvir unutar kojeg će riješiti pitanja simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava.

No taj zaključak također nije striktno obvezujući za Vladu.

  • +3
Odbor za Ustav raspravljao o postavljanju HOS-ovih ploča u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Zaključak Odbora za Ustav ima dvije dimenzije. Jedna je, naravno, pravna, jer se radi o zaključku možda i najvažnijeg odbora Hrvatskog sabora. A druga je politička, jer je predmetni zaključak donesen jednoglasno nakon dvodnevnih konzultacija, u kojem smo mi iz oporbe prihvatili većinu sugestija iz HDZ-a jer nismo htjeli tjerati mak na konac, nego doći do zaključka koji će biti provediv i proveden. No iako su za njega glasali kolege iz HDZ-a te članovi Odbora za Ustav, od kojih su neki danas ministri pravosuđa, a drugi predsjednici Sabora, to svejedno toj stranci ne znači ama baš ništa i taj je zaključak ostao mrtvo slovo na papiru', kaže nam Grbin.