Nova nada

Britanski znanstvenici izradili flaster koji liječi posljedice srčanog udara

04.06.2019 u 12:53

Bionic
Reading

Flaster izrađen od pacijentovih stanica stavlja se na oštećeni srčani mišić i regenerira ga do potpunog izlječenja. Eksperimenti su uspješno provedeni na pokusnim kunićima, a za dvije godine očekuju se i prva ispitivanja na ljudima

Flaster koji sadržava milijune živih matičnih stanica može pomoći u popravljanju oštećenja uzrokovanih srčanim udarima. Ušiven na srce, flaster veličine 3x2 centimetra, uzgojen u laboratoriju iz uzorka pacijentovih matičnih stanica, potom se pretvara u zdrav radni mišić.

Usput on oslobađa kemikalije koje popravljaju i regeneriraju postojeće srčane stanice.

'Testovi na kunićima pokazuju da je to sigurno', rekli su stručnjaci londonskog Imperial Collegea na konferenciji kardiologa u Manchesteru, javlja BBC.

Flaster od pacijentovih stanica može zaliječiti oštećeno srce Izvor: Društvene mreže / Autor: Health & Fitness

Ispitivanja na ljudima trebala bi početi za otprilike dvije godine, rečeno je na sastanku Britanskog kardiovaskularnog društva.

Srčani udar događa se kada začepljena arterija blokira dotok krvi u srčani mišić i tako ga ostavi bez kisika i hranjivih tvari.

'Nadam se da ćemo jednog dana doći do tretmana kojim će liječnici rutinski liječiti ljude nakon srčanog udara', rekao je istraživač, dr. Richard Jabbour. 'I da će se jednom ti flasteri propisivati s drugim, već postojećim lijekovima.'

'Ako možemo zakrpati srce i pomoći mu da ozdravi, mogli bismo poboljšati izglede oboljelih', vjeruje i prof. Metin Avkiran iz Britanske zaklade za srce, koja je i financirala ovo istraživanje.