rusi stežu obruč

Britanski vojni analitičari: Crnomorska flota priprema blokadu ukrajinskih luka

26.07.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Ruska Crnomorska flota priprema se za blokadu ukrajinskih luka nakon što se Moskva povukla iz međunarodnog sporazuma o žitu, tvrde britanski vojni analitičari

Moderna ruska korveta Sergej Kotov već patrolira rutom između Bospora i ukrajinskog lučkog grada Odese, objavilo je u srijedu britansko ministarstvo obrane u dnevnom obavještajnom izvješću o ratu u Ukrajini.

"Postoji realna mogućnost da će biti dio skupine za presretanje komercijalnih brodova za koje Rusija vjeruje da plove prema Ukrajini", navodi se u izvješću. Rusija se povukla iz međunarodnog sporazuma o žitu prošlog tjedna unatoč oštrim međunarodnim kritikama. Sporazum je sklopljen kako bi se osigurala opskrba zemljama koje se oslanjaju na žitarice iz ratom razorene zemlje.

  • +4
Napad na Odesu Izvor: Profimedia / Autor: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Prema uvjetima sporazuma, ukrajinsko žito izvozilo se preko Crnog mora i Bospora, turskog tjesnaca. Strahuje se da će biti još više gladi u siromašnijim zemljama. Zbog propalog sporazuma o žitu povećava se potencijal da se oružani sukob intenzivira u području Crnog mora, dodaje se u britanskom izvješću.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly upozorio je u utorak da "Ujedinjeno Kraljevstvo vjeruje da bi Rusija mogla eskalirati svoju kampanju uništavanja ukrajinskog izvoza hrane ciljanjem civilnih brodova u Crnom moru". Britansko ministarstvo obrane svakodnevno objavljuje obavještajne informacije od početka ruskog agresorskog rata u Ukrajini u veljači 2022. Moskva optužuje London za dezinformacije.