borbena obuka

Ruska mornarica uvježbava ispaljivanje projektila na brodove u Crnom moru

21.07.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da je Crnomorska flota uvježbavala ispaljivanje raketa na površinske ciljeve u sklopu vježbi bojevog gađanja, dva dana nakon što je Moskva upozorila da bi se brodovi koji idu prema crnomorskim lukama Ukrajine mogli smatrati vojnim ciljevima

Rusija je izdala svoje upozorenje ranije ovog tjedna nakon što je u ponedjeljak napustila ugovor o sigurnom uvozu žita iz Ukrajine, čime su poništena sigurnosna jamstva za brodove koji prevoze ukrajinsko žito.

Kijev je nakon toga rekao da želi uspostaviti privremenu pomorsku rutu kako bi pokušao nastaviti s izvozom žitarica, nakon čega je Rusija upozorila da će smatrati kako brodovi koji putuju prema ukrajinskim lukama možda prevoze vojni teret.

"U skladu s planom borbene obuke snaga Crnomorske flote, posada raketnog čamca Ivanovec izvela je bojevo gađanje cilja protubrodskim krstarećim projektilima...", priopćilo je ministarstvo obrane.

"Telemetrijski podaci i videonadzor iz bespilotnih letjelica potvrdili su uspjeh vježbe, a ciljano plovilo je uništeno u rezultatu raketnog udara", dodaje se.

Ministarstvo obrane navodi da je mornarica također uvježbavala zatvaranje područja u kojima je zabranjena plovidba kao i "hvatanje broda prekršitelja".