U SKROMIJEM IZDANJU

Britanski parlament Kraljičinim govorom počinje novo zasjedanje

11.05.2021 u 14:41

Bionic
Reading

Britanski parlament u utorak ponovno počinje sa zasjedanjem, nakon prošlotjednih lokalnih izbora, a u skladu s britanskom tradicijom novo će zasjedanje formalno otvoriti kraljica Elizabeta II.

Ona će tijekom ceremonije s trona gornjeg doma britanskog parlamenta iznijeti „Kraljičin govor“, odnosno pregled svih zakona koje vlada želi raspraviti i donijeti u idućim mjesecima, prenosi agencija dpa.

Govor se inače daje u prisutnosti svih zastupnika i drugih visokih uzvanika u domu lordova, no zbog pandemije covida-19 ove godine će prisustvovati samo 74 ljudi, piše BBC.

Kraljica tom prigodom u Westminster inače stiže kočijom, u svečanoj odori i s krunom, no ove će godine izdanje govora biti skromnije.

Kraljica će u parlament, u pratnji princa Charlesa, stići automobilom i nosit će šešir i uobičajenu haljinu.

Bit će to prvi javni nastup britanske kraljice od smrti njezinog supruga princa Filipa prošli mjesec.

Očekuje se da će ovogodišnji govor biti usredotočen na pomoć naciji u oporavku nakon pandemije.

Konzervativna vlada Borisa Johnsona želi uvesti novi fleksibilan kredit za ljude starije od 16 kako bi im se omogućila obuka ako žele promijeniti radno mjesto ili ne žele ići na fakultet.

Vlada će predložiti i zakon o okolišu koji će dati nove, pravno obvezujuće ekološke ciljeve, kao i kontroverznu mjeru koja bi policiji mogla dati veće ovlasti u odnošenju prema prosvjednicima.