nove mutacije

Britanski, brazilski, južnoafrički: Što zasad znamo o novim sojevima koronavirusa i koliko su opasni

25.01.2021 u 15:20

Bionic
Reading

Virusi se neprestano mijenjaju mutacijama, a varijacije virusa SARS-CoV-2, uslijed evolucije i procesa prilagodbe, primijećene su širom svijeta. Iako većina mutacija u nastajanju neće imati značajan utjecaj na širenje virusa, neke mutacije ili kombinacije mutacija mogu pružiti virusu selektivnu prednost, kao što je povećana prenosivost ili sposobnost izbjegavanja imunološkog odgovora domaćina

Od dosad zabilježenih značajnih varijanti, neke su doista povezane s povećanom prenosivošću koronavirusa, ali ne i ozbiljnošću bolesti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. Sekvenciranje genoma bilo je presudno u identificiranju i reagiranju na nove varijante.

'Do sada je javno podijeljeno zapanjujućih 350.000 sekvenci, ali većina dolazi iz samo nekoliko zemalja. Želimo li na vrijeme saznati što se događa s virusom, morat ćemo cijeli svijet bolje pokriti sekvenciranjem', rekla je dr. Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za Covid-19.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (EDCD) izvještava o širenju tri inačice virusa - VOC 202012/01, 501Y.V2 i varijanti P.1. Smatra se da su ove varijante zabrinjavajuće zbog mutacija koje su dovele do povećane prenosivosti i pogoršanja epidemioloških situacija na područjima na kojima su otkrivene te varijante.

Britanski soj

Varijanta virusa VOC 202012/01 prepoznata je kao zabrinjavajuća na jugu Velike Britanije u prosincu 2020., mada je prvi uzorak u kojem se mogla identificirati pronađen još u rujnu. Od tada je postala prevladavajućom varijantom virusa koja kruži Velikom Britanijom.

Ovaj britanski soj virusa karakterizira značajno povećana prenosivost. To je pak pridonijelo povećanoj incidenciji, hospitalizaciji i pritisku na zdravstveni sustav od druge polovice prosinca. Procjenjivalo se da je ovaj soj 50 posto prenosiviji od ostalih sojeva koji cirkuliraju Velikom Britanijom. No postoji bojazan da je B.1.1.7 odgovoran za 80 posto infekcija u Londonu.

Preliminarne studije pokazuju da nema dokaza da je VOC 202012/01 povezan sa značajno drugačijom ozbiljnošću infekcije ili da nerazmjerno utječe na određene dobne skupine više od prethodnih virusa u cirkulaciji. Međutim, kao rezultat povećane incidencije, Velika Britanija je do siječnja 2021. prijavila najvišu dnevnu smrtnost od Covida-19 od početka pandemije.

Porast broja slučajeva i hospitalizacija bilježi i Irska, u kojoj je nedavno identificirana i lokalna cirkulacija VOC 202012/01, a prijenos ove varijante virusa zamijećen je i u Danskoj.

Južnoafrički soj

Zarazniji je i novi soj iz Južnoafričke Republike. Oko 90 posto infekcija u toj zemlji sada je posljedica jedne varijante, sugerira sekvenciranje, ali o njoj se zna puno manje. Ova varijanta ima 17 mutacija, ali samo je jedna ista kao u britanskoj verziji. Ova posebna mutacija, nazvana N501Y, postoji već neko vrijeme - prvi put je viđena u Brazilu u travnju prošle godine, a od tada je otkrivena u nekoliko zemalja.

Južnoafrička varijanta zabrinula je znanstvenike zbog neobično velikog broja mutacija, posebno u proteinu koji virus koristi za vezivanje i zarazu ljudskih stanica. Ovaj je soj neovisan o varijanti otkrivenoj u Velikoj Britaniji, ali dijeli neke mutacije s njom.

Na temelju mnogo brže stope prijenosa južnoafrički istraživači vjeruju da je nova varijanta zaraznija otprilike 50 posto od dotad dominantnog soja. Zbog toga je novi soj brzo istisnuo druge verzije virusa koji kruže tom zemljom.

Ipak, kažu da je neodgovorno ponašanje tisuća Južnoafrikanaca koji su se tijekom nedavnih praznika naguravali u barovima, restoranima i na plažama vjerojatno ključni razlog nedavnog porasta broja zaraženih. Istraživačima se čini i da nova varijanta ne dovodi do ozbiljnijih slučajeva Covida-19.

Varijanta 501Y.V2 prvi je put identificirana u Južnoafričkoj Republici u prosincu 2020. i sada je to najrasprostranjenija varijanta koronavirusa u toj zemlji. Preliminarni rezultati pokazuju da ova varijanta može imati i povećanu prenosivost. Međutim zasad nije sigurno uzrokuje li i promjenu težine bolesti.

Do 19. siječnja ove godine 501Y.V2 je identificiran u deset europskih zemalja. Jedna skupina ove varijante trenutno se istražuje u Francuskoj. Uz Francusku, Izrael i Velika Britanija također su prijavile slučajeve ili skupine slučajeva 501Y.V2 koji nisu povezani s putovanjima. Preostali slučajevi identificirani u Europskoj uniji uglavnom su povezani s putovanjima, ali ne samo iz Južnoafričke Republike.

Brazilski soj

Pod posebnim je povećalom i brazilska varijanta, za koju znanstvenici vjeruju da će biti zaraznija od dosadašnjih, poput sojeva identificiranih u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici. S velikim postotkom stanovnika Manausa koji su mislili da su već imali Covid-19, znanstvenici su se nadali da će njihova antitijela usporiti virus, no čini se da se to nije dogodilo.

Neki epidemiolozi u Brazilu kažu da te osobine znače da je novi soj 'najpouzdanije objašnjenje' za novi val slučajeva u Manausu. Varijanta P.1 do sada je identificirana samo u Brazilu, a putnici iz te zemlje, uglavnom iz tamošnje savezne države Amazonas, prijavljeni su u Japanu i Južnoj Koreji. Ova varijanta sadrži skup dodatnih mutacija koje utječu na sposobnost antitijela da ih prepoznaju.

Visok rizik

  • +2
Koronavirus pod mikroskopom Izvor: NIH / NIAID / BSIP / Profimedia / Autor: IMAGE POINT FR

Premalo sekvenciranja, o čemu je govorila i Van Kerkhove, znači da ostaje nepoznat stvaran broja slučajeva za koje su odgovorni novi sojevi. Vjerojatnost njihovog ulaska u širu populaciju ECDC procjenjuje vrlo visokom zbog povećane prenosivosti.

Takva povećana prenosivost vjerojatno će dovesti do povećanog broja infekcija. A to će pak vjerojatno dovesti do većih stopa hospitalizacije i smrtnosti u svim dobnim skupinama, ali posebno za one u starijim dobnim skupinama ili s popratnim bolestima. Zbog toga se i ukupni rizik povezan s uvođenjem i širenjem zabrinjavajućih varijanti u zajednici procjenjuje kao visok i vrlo visok.