novo istraživanje

Stope smrtnosti od Covida-19 smanjuju se s vremenom, zaključili američki istraživači. Zasad se može samo nagađati zašto

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 20.01.2021 07:52
  • Objavljeno 20.01.2021 u 07:17
Istraživači su promatrali smrt od svih uzroka u bilo kojem trenutku, primitak mehaničke ventilacije i readmisije

Istraživači su promatrali smrt od svih uzroka u bilo kojem trenutku, primitak mehaničke ventilacije i readmisije

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Martin Bertrand

Stope smrtnosti od Covida-19 smanjivale s vremenom, pokazala je studija američkih jedinica za intenzivnu njegu. Smrtnost se smanjila unatoč tome što su karakteristike pacijenata ostale iste

Studija, objavljena u Annals of Internal Medicine, pratila je stanje kritično bolesnih pacijenata od Covidom-19, primljenih u jedinicu intenzivne njege u sveučilišnoj bolnici u Pennsylvaniji.

Istraživači su koristili zdravstvene kartone pacijenta kako bi utvrdili smrt iz svih uzroka za 468 pacijenata s kritičnim bolestima povezanim s Covidom-19 tijekom 28 dana tijekom početnih dana pandemije. Promatrali su smrt od svih uzroka u bilo kojem trenutku, primitak mehaničke ventilacije i readmisije.

Podaci su pokazali da je 68 posto bolesnika liječeno mehaničkom ventilacijom, a 25,9 posto vazopresorima, lijekovima koji sužavaju krvne žile. Stopa smrtnosti bila je 29 posto, a stopa ponovnog prijema 10,8 posto.

Istraživači su primijetili da se smrtnost s vremenom smanjivala, s 43,5 posto na 19,2% između prvog i posljednjeg mjerenja, s time da se pritom nije mijenjalo opće stanje promatranih pacijenata ni drugi čimbenici.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo zašto se povećala stopa preživljavanja, autori sugeriraju da bi bolje pridržavanje terapija standardne njege zasnovane na dokazima za kritične bolesti, poput korištenja nosne kanile velikog protoka za sprečavanje intubacije, moglo biti od koristi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!