AUTRALSKI MODEL

Britanska premijerka ne želi uvođenje 'sustava bodovanja' imigranata

05.09.2016 u 16:41

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May odbacila je mogućnost uspostave 'sustava bodovanja' imigranata, čime je možda pokrenula sukob sa zagovornicima Brexita u svojoj vladi koji su obećali da će uvesti kontrole migranata u australskom stilu

May, koja je zagovarala ostanak u Europskoj uniji ali je obećala da će provesti odluku s referenduma 23. lipnja o izlasku iz Unije, kazala je da je takvim sustavima teško upravljati i da ne postoji 'srebrni metak' za problem migranata.

'Britanci su glasali 23. lipnja da se uvede kontrola kretanja ljudi iz EU-a u Ujedinjeno Kraljevstvo', rekla je ona novinarima u ponedjeljak nakon dvodnevnog summita G20 u Kini.

'Sustav bodovanja ne daje vam tu kontrolu', kazala je. 'Ja želim sustav u kojemu vlada može odlučivati o tome tko dolazi u zemlju. Mislim da je to ono što britanski narod želi.'

Australija boduje imigrante prema njihovom zanimanju, kvalifikacijama i drugim čimbenicima, ali May tvrdi da u takvim sustavima postoji mogućnost zlouporabe i da oni ne daju vladi potpunu kontrolu nad tim tko ulazi u zemlju.

Njezina izjava daje prvi uvid u premijerkino stajalište o najtežem pitanju koje je iznjedrio referendum: kako pojačati granične kontrole s EU-om a da se pritom ne izgubi pristup jedinstvenom tržištu Unije.

Dvadeset i sedam britanskih partnera zasad inzistira na tome da Britanija ne može uživati pune trgovinske povlastice ako ne nastavi puštati građane EU-a u zemlju kao što je dosad činila.

Na svom prvom velikom međunarodnom summitu otkako je postala premijerkom, May je iznijela nekoliko detalja o tome kada bi službena procedura Brexita mogla početi.

'Neću ju pokrenuti prije kraja godine. Nisam odredila datum... ali sam svjesna da će britanski narod željeti da njegovu odluku provedemo u praksi', kazala je.

Ona vjeruje da će ta procedura proći glatko koliko može i da će nakon Brexita Britanija imati 'neku kontrolu' nad ulaskom građana EU-a u Britaniju.