KULTURA STRAHA NA ULICAMA

Britanija ograničava Twitter i Facebook?

11.08.2011 u 15:15

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron obećao je u četvrtak, na izvanrednoj sjednici parlamenta sazvanoj zbog divljačkih nereda koji zemlju potresaju već pet dana, da na britanskim ulicama neće prevladati 'kultura straha'. Ako se neredi ponove, na ulice bi mogla izaći i vojska, rekao je

Istovremeno, britanska policija vrši pretrese kuća i stanova u potrazi za osumnjičenima za pljačku i palež. Od izbijanja nereda privedeno je više od 1.400 osoba u Londonu i ostalim britanskim gradovima.

U obraćanju parlamentarcima i javnosti Cameron je rekao da vlada 'postupa odlučno' kako bi povratila red nakon što su ulice poharale horde huligana, u divljačkom pohodu koji je šokirao Veliku Britaniju i svijet.

'Nećemo dopustiti kulturu straha na našim ulicama. Nećemo dopustiti da nas porazi nekolicina divljaka', rekao je Cameron.

Cameron je obećao uvođenje strogih mjera protiv nasilnika, pri čemu nije isključena primjena vodenih topova i plastičnih metaka.

Najavio je da će vlasnici trgovina koje su oštećene ili uništene primiti financijsku pomoć, kao i da će se vlada u borbi protiv uličnog nasilja obratiti za pomoć Sjedinjenim Američki Državama.

Inspiraciju za takav potez Cameron vidi u američkim gradovima poput Bostona, a spomenuo je i da će pomoć zatražiti od Billa Brattona, bivšeg šefa policije Los Angelesa i New Yorka.

'Nasilnicima ukinuti Twitter i Facebook'

Britanska vlada razmatra i ograničenja u korištenju društvenih mreža poput Twittera i Facebooka, koje nasilnicima služe kao instrument za širenje nereda.

'Slobodan protok informacija može poslužiti za nešto dobro, ali isto tako i za nešto loše. Surađujemo s policijom, obajveštajnim službama i industrijom kako bismo utvrdili je li u redu da zaustavimo komunikaciju tim sredstvima onima za koje znamo da planiraju nerede i kriminalne radnje', rekao je Cameron, pozivajući društvene mreže da uklone poruke koje pozivaju na nasilje i razmisle o vlastitoj odgovornosti. 

Odgovarajući na zahtjev parlamentaraca da izvede veći broj policajaca na ulice, rekao je da se prvenstveno treba fokusirati na to treba li 'policiji dati tehnologiju da uđe u trag ljudima preko Twittera ili BlackBerryja, ili ih (mreže) zatvoriti'.

'Ključno je to što se policija suočila s novom okolnošću - nasilnici su koristili BlackBerryjev zatvoreni sustav poruka, pa su znali gdje će ići pljačkati. Moramo to ispitati i držati korak s njima', rekao je Cameron.

Iako je upitno kako bi ta mjera bila provedena u djelo, nekolicina osoba u Lancashireu i Essexu uhićene su zbog toga što su na Facebook profilima objavile poruke koje potiču nasilje.

Rezanje policijskog proračuna

Unatoč relativno mirnoj noći sa srijede na četvrtak, prvoj takvoj nakon što su prethodne četiri noći Britaniju poharale horde huligana, Cameron se našao pod rastućim pritiskom da ukine planirane mjere štednje u proračunu za policiju.

Rekordan broj policajaca sinoć je patrolirao Velikom Britanijom, a sudovi su radili cijelu noć kako bi procesuirali gotovo tisuću razbojnika i huligana koji su privedeni od izbijanja nereda. Palež i pljačka započeli su, podsjetimo, nakon što su britanski specijalci ustrijelili Marka Duggana (29) iz sjevernog Londona, po svemu sudeći osumnjičenog za dilanje cracka i kokaina.

Britanska Policijska federacija, organizacija koja predstavlja oko 140.000 britanskih 'bobbyja', upozorava na moguću katastrofu u slučaju rezanja troškova policije i ponavljanja uličnog nasilja.

Ministrica unutarnjih poslova Theresa May naredila je svim policajcima da se vrate s godišnjih odmora kako bi se spriječilo širenje nereda, napominjući da 'prioritet mora biti maksimalna prisutnost policije na ulicama'. Nagađa se da su upravo brojne policijske snage, uz jaku kišu, sinoć spriječile ponavljanje nasilja.

Strahovi da će se neredi rasplamsati u Birminghamu, gdje su pregaženi Haroon Jahan (21), Shazad Ali (30) i Abdul Musavir (31), koji su čuvali lokalne trgovine od razbojnika, nisu se ostvarili. Uhićen je 32-godišnji vozač koji je usmrtio trojicu muslimana azijskog porijekla. Situacija je opisana kao mirna, iako je uhićeno 48 osoba.

U Londonu je također bilo relativno mirno, unatoč okršaju članova ultradesne Engleske obrambene lige s policijom u četvrti Eltham. Scotland Yard objavio je da je 888 ljudi uhićeno u prijestolnici, od čega je 371 osoba zaradila prijavu.

Situacija je bila pod kontrolom u Manchesteru i Liverpoolu, kao i u ostalim britanskim gradovima.

Cameron je izjavio da uštede u financiranju policije neće rezultirati 'vidljivom redukcijom' policijskih snaga na ulicama.