NAJCRNJA STATISTIKA

Britanija je europski rekorder po stopi povećane smrtnosti tijekom pandemije Covida-19

30.07.2020 u 20:15

Bionic
Reading

Velika Britanija ima najvišu stopu povećane smrtnosti tijekom pandemije covida-19 u usporedbi s 21 europskom državom, pokazala je u četvrtak analiza statističkog ureda. Epidemiolozi kažu da je povećani mortalitet, smrtnost od svih mogućih uzroka koja je u određenom dijelu godine premašila petogodišnji prosjek, najbolji način da se utvrdi smrtnost od koronavirusa jer je međunarodno usporediva.

Analiza državnog statističkog ureda pokazala je da je Britanija jedna od najpogođenijih zemalja pandemijom koja je u svijetu usmrtila više od 660.000 ljudi.

U dosadašnjem tijeku godine, diljem Britanije umrlo je 65.000 ljudi više nego što je uobičajeno, što je najcrnja statistika u čitavoj Europi.

Smrtni su slučajevi rašireni po cijeloj zemlji, za razliku od drugih europskih zemalja gdje su koncentrirani u određenim regijama.

Ipak, Engleska ima značajno veću stopu smrtnosti od Škotske koja, pak, bilježi veće stope od Walesa i Sjeverne Irske.

Velik broj umrlih izazvao je kritike na račun premijera Borisa Johnsona i neke oporbene stranke i znanstvenici tvrde da je Britanija prekasno uvela karantenu i nije na vrijeme zaštitila starije građane.

Johnson uzvraća da je vlada slušala stručnjake, ali da će izvući određene pouke.