TVRDI VISOKI DUŽNOSNIK EU

EU i Velika Britanija postigle financijski dogovor nakon Brexita

30.11.2017 u 20:45

Bionic
Reading

Europska unija postigla je financijski dogovor s Velikom Britanijom pod kojim će London plaćati određeni dio EU proračuna nakon što napusti taj savez, otkrio je u četvrtak europski dužnosnik

'Službena ponuda još nije poslana, no neslužbeno se dogovorilo do te razine da bi sve trebalo biti u redu osim ako neka strana u posljednjem trenutku ne odustane', otkrio je dužnosnik. 

Europska strana je bila 'optimistična' da će se taj dogovor postići, što će EU čelnicima omogućiti da na summitu 14. i 15. prosinca krenu na novu razinu pregovora o odnosima između dva bloka nakon provedbe Brexita.

Britanska vlada je u srijedu odbacila 'špekulacije' iz britanskih novina da je udvostručila svoju ponudu za odštetu zbog izlaska iz EU-a na oko 50 milijardi eura. 

Europski dužnosnik ističe da se nije raspravljalo o konkretnoj brojci jer budući iznos ovisi o mnogim varijablama poput odnosa vrijednosti valuta i relativnom rastu britanskog i europskog gospodarstva.

  • +5
Brexit Izvor: Reuters / Autor: Hannibal Hanschke

Britanija se obvezala isplatiti dogovoreni udio goleme mase budućih proračunskih stavki koje je EU tražio, rekao je dužnosnik dodajući kako se radi o 'dogovoru o tome koji postotni udio će Britanija pokriti i koje stavke'. 

Dužnosnik je dodao je kako će britanski udio biti znatno manji od 16 posto, što je britanski udio prošle godine od ukupne proizvodnje 28 članica Unije.