Domovi za Ukrajinu

Britancima koji u dom prime ukrajinske izbjeglice oko 3000 kuna mjesečno

13.03.2022 u 10:39

Bionic
Reading

Britanija će ljudima platiti nešto više od 3000 kuna da otvore svoje domove ukrajinskim izbjeglicama, dok je vlada suočena s bijesom zbog svojeg odgovora na najbržu izbjegličku krizu od Drugoga svjetskog rata

Nova shema nazvana 'Domovi za Ukrajinu' omogućit će ukrajinskim ratnim izbjeglicama koji nemaju obiteljskih veza da dođu u Britaniju, rekla je vlada u nedjelju.

Britanija će mjesečno platiti ljudima 350 britanskih funta ako ponude smještaj - sobu ili nekretninu - na minimalno razdoblje od šest mjeseci.

Premijer Boris Johnson nastoji pokazati da Britanija pomaže u globalnom odgovoru na rusku invaziju - koju Moskva naziva 'specijalnom operacijom' - ali njegova vlada suočava se s kritikama zbog odgađanja u prihvaćanju izbjeglica.

Zastupnici svih glavnih političkih stranaka napali su vladino inzistiranje da Ukrajinci trebaju vize i biometrijske testove prije nego stignu u Britaniju i kažu da se tima daje prioritet birokraciji nad onima koji se spašavaju od rata.

U sklopu nove sheme, javnost, dobrotvorne organizacije, tvrtke i zajednice trebali bi moći ponuditi smještaj preko internetske stranice do kraja sljedećeg tjedna, rekla je vlada.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je uz Ukrajinu u najmračnijem trenutku i britanska javnost shvaća da treba što više ljudi doći na sigurno, što prije možemo", izjavio je ministar stanovanja Michael Gove.

  • +25
Ukrajinske izbjeglice na granicama Moldavije i Poljske Izvor: EPA / Autor: AMEL PAIN

"Pozivam ljude širom zemlje da se uključe u nacionalne napore i ponude pomoć našim ukrajinskim prijateljima. Zajedno možemo dati siguran dom onima koji ga očajnički trebaju", rekao je.

Svi koji ponude sobu ili kuću moraju pokazati da smještaj ispunjava standarde i proći provjeru da nisu kažnjavani.

Broj izbjeglica iz Ukrajine mogao bi porasti na više od 4 milijuna, što je dvostruko više od trenutnih procjena od oko 2 milijuna, rekla je prošli tjedan UN-ova agencija za izbjeglice.