DO AUSTRALIJE ZA ČETIRI SATA

Britanci prave putnički avion raketne brzine

17.07.2013 u 13:32

Bionic
Reading

Zrakoplov nalik na vojni projektil, koji postiže brzinu do pet Macha i istovremeno može prevoziti 300 ljudi, mogao bi u bližoj budućnosti izaći na tržište iz tvrtke Reaction Engines

Ta britanska kompanija tvrdi da će njezina letjelica u roku od četiri sata moći doseći bilo koju točku na Zemljinoj kugli. Revolucionarnim izumom nazivaju novi uređaj za rashlađivanje motora 'Sablja' (Sabre).

Sablja se sastoji od mnogo uskih cijevi koje, napunjene kondenziranim helijem, vrtložnim djelovanjem hlade zrak do minus 150 stupnjeva Celzijusa prije nego što uđe u motor.

Pomoću njega, sustav može biti rashlađen za više od tisuću Celzijusa u samo jednoj stotinki sekunde. To omogućuje da motori rade na mnogo većoj snazi i razvijaju brzinu do pet Macha (preko 6.000 km/h, odnosno pet puta brže od brzine zvuka).

Prvi model letjelice, nazvan Skylon, trebao bi biti testiran 2019. Polijetao bi i slijetao na pistu poput aviona. Problem projekta je taj što svaki takav zrakoplov košta više od milijardu eura, a nema ni prozore pa najavljena mogućnost leta uvis do granica s vanjskim svemirom vjerojatno ne bi privlačila tako velike mase putnika.

Računalna simulacija tvrtke Reaction Engines