ODLUKA NA VRHOVNOM SUDU

Britanci odobrili izručenje Assangea Švedskoj

02.11.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange bit će iz Velike Britanije izručen Švedskoj kako bi odgovarao na optužbe za seksualni napad, odlučio je u srijedu Visoki sud u Londonu nakon što je odbacio Assangeovu žalbu na izručenje

Švedski tužitelji žele ispitati 40-godišnjeg Assangea po optužbama za silovanje i seksualno uznemiravanje koje su protiv njega podnijele dvije žene, obje volonterke u Wikileaksu, u Švedskoj 2010. On je zanijekao krivnju.

Današnja odluka trebala je ili potvrditi ili promijeniti odluku iz veljače, kad je britanski sud odobrio izručenje Assangea Švedskoj, nakon čega su, u srpnju, dva suca britanskog suda odgodila odluku o izručenju. Tada je rečeno da će presuda u pisanom obliku biti donesena naknadno.

Odluku o izručenju britanski Visoki sud donio je na temelju žalbe Assangeove obrane na odluku nižeg suda koji je veljači odbacio tvrdnje da suđenje u Švedskoj ne bi bilo pravično i da bi kršilo Assangeova temeljna ljudska prava.

Assange sve opovrgava i cijeli proces naziva politički motiviranim. Njemu i njegovu braniteljskom timu još preostaje mogućnost žalbe pred britanskim Vrhovnim sudom.

Taj 40-godišnji australski računalni stručnjak uhićen je u prosincu prošle godine u trenutku kad je njegova internetska stranica počela objavljivati stotine kompromitirajućih američkih diplomatskih bilješki koje su naštetile američkoj vanjskoj politici i izazvale golemo zanimanje medija i javnosti u svijetu.

Assange je nakon uhićenja pušten na slobodu uz jamčevinu te smješten u kućni pritvor. On tvrdi da je slučaj protiv njega u Švedskoj politički motiviran i mogao bi otvoriti put njegovu izručenju SAD-u te smještanju u zatvor Guantanamo na Kubi.