TEŠKA PALJBA

Britanci ne biraju sredstva: Juncker doručkuje konjak

27.06.2014 u 11:29

Bionic
Reading

Na dan kada bi Europsko vijeće trebalo imenovati Jean-Claudea Junckera predsjednikom Europske komisije, britanski mediji otvorili su rafalnu paljbu na tog bivšeg luksemburškog premijera, prozivajući ga zbog navodnih problema s alkoholom. Ono što su ranije oprezno sugerirali pojedini njemački mediji, britanski sad pucaju u naslove: 'Sposobnosti 'nadolazećeg' šefa EK-a Jean-Claudea Junckera dovode se u pitanje usred glasina o 'konjaku za doručak'' (Independent) i 'Strahovi zbog pijenja Jean-Claudea Junckera' (Telegraph)

Podsjetimo, Velika Britanija ostala je usamljena u svom zahtjevu da se za predsjednika Europske komisije ne imenuje Jean-Claude Juncker, o čemu je britanski premijer David Cameron detaljno progovorio u otvorenom pismu europskim medijima

Independent u petak piše da se Junckerovo imenovanje očekuje danas unatoč zabrinutosti zbog njegovog životnog stila - osobito njegove navike pijenja alkoholnih pića.

Iskusni EU diplomati navodno su na sastancima na visokim razinama već upozoravali na tu Junckerovu naviku, pri čemu je jedan izvor tvrdio da on 'doručkuje konjak', piše Independent.

Jedan briselski službenik izjavio je za Daily Telegraph da je od završetka parlamentarnih izbora već nekoliko europskih čelnika potegnulo isto pitanje.

Njegov afinitet za pijenje alkoholnih pića, navodno čak i za vrijeme susreta ministara financija država članica eurozone dok je predsjedavao Eurogrupom, navela je pojedince da dovedu u pitanje njegovu sposobnost da obavlja daleko zahtjevniju ulogu koja je pred njim.

Prema pisanju Financial Timesa, neki dužnosnici EU-a navode da pijenje ne utječe na njegove prosudbe, ali smatraju da bi se stvari mogle zakomplicirati, osobito na kasnovečernjim sjednicama.

Junckerov nasljednik na funkciji šefa Eurogrupe, Jeroen Dijssebloem, progovorio je o navodnim sklonostima piću svog prethodnika u jednom nizozemskom talk showu u siječnju, kad je ustvrdio da je on teški pušač koji je, usto, ignorirao pravila o pijenju za vrijeme sastanaka, piše Independent, dodajući da je Juncker ranije opovrgavao da ima problem s alkoholom.

David Cameron, najžešći protivnik ustoličenja Junckera za šefa Europske komisije, vjeruje da će bivši premijer Luksemburga predstavljati prepreku za reformu Europske unije.