sukob sa zakonodavstvom

Britanci izdali priručnik kako se ponašati kada završe u hrvatskim zatvorima

27.07.2018 u 18:01

Bionic
Reading

Detaljan priručnik za Britance koji dođu u subok s hrvatskim zakonodavstvom pa završe u hrvatskim kaznionicama objavilo je britansko Ministarstvo vanjskih poslova (Foreign & Commonwealth Office). U njemu se opisuje stanje u hrvatskim zatvorima, ali i kakav je kazneni postupak te kakva su im prava

Dok se prošle godine u Hrvatskoj odmaralo 720.000 Britanaca, ove ih se očekuje 900.000, a procjenjuje se kako će ih biti i više od milijun. Među njima ima i manji broj onih koji dođu u sukob s hrvatskim zakonodavstvom. Britansko Ministarstvo vanjskih poslova izradilo je i ove godine objavilo informativni priručnik za sadašnje i sve buduće britanske pritvorenike i zatvorenike u Hrvatskoj.

'Nismo ovdje da bi te osuđivali. Naš je cilj da se pobrinemo da te tretiraju sukladno zakonima. Ne možemo te izvući iz zatvora, kao ni platiti kaznu ili položiti jamčevinu, ne možemo se ni miješati u sudski postupak ili ti osigurati ranije suđenje. Također, nismo u mogućnosti istraživati kazneno djelo', stoji to, piše Slobodna Dalmacija, u uvodu opsežnog priručnika koje je sastavilo britansko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Uz njega je priložen i popis odvjetnika koji govore pričaju engleski jezik u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru.

U priručniku se navodi koja prava imaju pritvorenici i zatvorenici, opisuje se kakav je naš pravosudni sustav, ali i uvjeti u zatvorima.

'Prenapučenost zatvora je problem u Hrvatskoj, stoga ne možeš očekivati da budeš sam u ćeliji. Moraš biti svjestan stanja u toaletima i tuševima...', piše u priručniku, a u nastavku i detaljno poučava moguće optuženike i zatvorenike što će im se događati ako ih uhite, optuže i otpreme u pritvor odnosno zatvor na odsluženje kazne.

  • +8
Na plaži Zrće ubijen Britanac Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

'Kad je netko uhićen, na početku ga se vodi u policijsku postaju. Potom se izlazi pred suca koji razmatra dokaze i odlučuje hoće li se osoba pritvoriti. Vlasništvo zatvorenika se šalje u zatvor, ako u njemu ima mjesta. Nažalost nije neuobičajeno da se stvari izgube nakon uhićenja ili tijekom transfera u zatvor. Britansko veleposlanstvo i konzulati ne mogu se pobrinuti za tvoje vlasništvo i čuvati tvoje stvari. Policajac koji te je uhitio možda će htjeti uzeti izjavu od tebe. To mora biti u prisutnosti sudskog tumača za engleski jezik, a sve kako bi razumio što policajac govori. Ako te u nekom trenutku pitaju da potpišeš dokumente koje ne razumiješ, imaš pravo tražiti da se prevedu na engleski jezik. Ovo će produžiti postupak, ali ćeš tada biti siguran što potpisuješ', savjetuje se Britance u priručniku.

U njemu se navodi tko će obitelji u Britaniju javiti da je uhićen njihov član, ali se objašnjava, piše Slobodna Dalmacija, i kakav je postupak ulaska kaznenog djela u krim-dosje u Hrvatskoj i Britaniji, prava na odlazak stomatologu i liječniku, prava žalbe, ali i vrsta prehrane. Upućuje se nadalje u priručniku i koliko se često može telefonirati te na koji način djeluje hrvatski pravosudni sustav.

'Ako nisi zadovoljan presudom, možeš se žaliti višem sudu. Ali žalbeni postupak je jako spor, upozoravaju se Britanci napominjući kako predsjednik države može dati pomilovanje, ali se kazneni dosje ne briše.

'Postoji dogovor o transferu zatvorenika između Hrvatske i UK. To omogućava da zatvorenici budu bliže obiteljima, ali zahtijeva da se svi slože o transferu, dakle Hrvatska, Britanija i sam zatvorenik. Zatvorenik zahtjev za odsluženje kazne u Ujedinjenoj Kraljevini mora dostaviti Ambasadi u Zagrebu, ali i Hrvatska i Velika Britanija mogu odbiti zahtjev. Jedan od važnih preduvjeta da se zahtjev uopće podnese je taj da je osoba pravomoćno osuđena i da je ne čeka neko novo suđenje ili je u postupku žalba. Također, zatvorenik mora odslužiti najmanje dvije trećine kazne u vrijeme zahtjeva za premještajem', također se navodi u priručniku.

Zatvorenici se mogu žaliti ako se prema njima loše odnose u hrvatskim kaznionicama.

'Zatvorske vlasti nas uvjeravaju da oni pružaju balansiranu prehranu u zatvorima, koja podliježe dnevnim prehrambenim potrebama. Specijalna prehrana može biti moguća na temelju liječničkog uvjerenja (dijabetes, visoki tlak). U zatvoru ima i trgovina gdje možeš kupiti hranu...', opisuje se stanje u hrvatskim zatvorima.