BRITANCI NA BIRALIŠTIMA

Brexit: Na testu budućnost EU-a, evo što danas treba pratiti

23.06.2016 u 07:00

  • +5

Brexit

Izvor: Reuters / Autor: Hannibal Hanschke

Bionic
Reading

U 8 sati po srednjoeuropskom vremenu otvorena su birališta u Ujedinjenom Kraljevstvu, na kojima se odlučuje o ostanku ili izlasku te države iz Europske unije. Birališta se zatvaraju u 23 sata (referendum po lokalnom, zapadnoeuropskom vremenu traje od 7 do 22 sata), prvi pokazatelji mogućeg ishoda analizirat će se u prvim satima petka, a objava konačnog rezultata očekuje se sutra ujutro. U svakom slučaju izvjesno je da će rezultat britanskog referenduma u velikoj mjeri utjecati na posljednji val euroskepticizma koji, jašući na ksenofobiji i islamofobiji, prijeti održavanjem istovrsnih referenduma u drugim zemaljama članicama Unije

Za 46,5 milijuna ljudi s pravom glasa tiskani su listići s jednim pitanjem: 'Bi li Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo ostati članicom Europske unije ili napustiti Europsku uniju?' Odabirom preferirane opcije, glasači će kreirati budućnost cijele Europske unije, u svakom slučaju s nesagledivim povijesnim posljedicama. Gotovo svaki drugi Europljanin želi referendum o članstvu u Europskoj uniji, pokazalo je svibanjsko istraživanje agencije Ipsos MORI.

Mogućnost Brexita zabrinjava prvenstveno gospodarstvenike i mnoge svjetske državnike koji su pozvali Britance da ostanu u europskoj obitelji, a pridružio im se i niz poznatih osoba, poput nogometaša Davida Beckhama i glazbenika iz benda U2. Iako su neke britanske ankete u srijedu pokazale da malu prednost imaju pristaše izlaska iz EU-a, koje s druge stranke Atlantika bodri republikanski predsjednički kandidat Donald Trump, noć uoči referenduma iz američke investicijske banke J.P. Morgan poručili su da prema njihovoj analizi tijesnu prednost ostvaruju zagovornici ostanka Britanije u EU. To potvrđuju i posljednje informacije Financial Timesa

Umjesto TV kuća, izlazne ankete naručili hedge fondovi

Tijekom dana, očekuje se da će telefonsku anketu Ipsos MORI-ja objaviti list Evening Standard te da će neposredno po završetku glasovanja Sky News objaviti rezultate ankete YouGov, temeljene na online upitnicima ispunjenim u četvrtak. Zbog očekivanog tijesnog rezultata i osjetljivosti trenutka, TV kuće nisu najavile izlazne ankete, a prema informacijama Reutersa moguće je da su neki hedge fondovi naručili ankete koje bi mogle utjecati na tržišta odmah po zatvaranju birališta.

Osim porasta euroskepticizma, izlazak Velike Britanije iz EU-a, pa čak i tijesan rezultat na referendumu, mogli bi pokrenuti dugoročnu financijsku nesigurnost, poručio je prošlog tjedna MMF.  U veljači, britanska vlada predstavila je istraživanje koje spominje 'do deset godina neizvjesnosti' vezano uz opterećenje financijskih tržišta ili vrijednost funte. No ima i procjena prema kojima bi, u duljem roku, razvrgavanje 43-godišnjeg braka s Velikom Britanijom zapravo moglo biti pozitivno za EU, jer bi dio londonske financijske industrije mogao potražiti utočište u nekim drugim zapadnoeuropskim državama.

Veliku ulogu u kampanji za ostanak Britanije u EU odigrao je konzervativni premijer David Cameron, koji je i zakuhao današnji referendum, servirajući ga biračima kao predizborno obećanje uoči parlamentarnih izbora 2013. godine. Sada najavljuje da će rezultat biti obvezujući i da neće biti drugog referenduma, nastojeći uspaničiti pristaše ostanka u EU i potaknuti ih da u što većem broju izađu na birališta. No eventualna pobjeda te opcije uvelike će se pripisivati ujedinjenju glasača protiv mržnje, nakon što je u šokantnom napadu ubijena Jo Cox, laburistička parlamentarka koja se borila za ostanak Britanije u EU.

Rani pokazatelji konačnog rezultata

Prema Reutersu, nekoliko je pokazatelja na koje treba obratiti posebnu pažnju u noći brojanja glasova:

1)Izlaznost bi mogla biti ključna. Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima izlaznost je bila 66 posto, a znatno niža izlaznost mogla bi ići u korist onima koji žele odcjepljenje Britanije iz EU-a. Obje strane složne su u zaključku da su izlasku na birališta skloniji zagovornici Brexita.

2)Prvi rezultati: U Sunderlandu, malenom izbornom okrugu koji će rezultate objaviti među prvima, već oko 23.30 sati, živi veći broj starijih i siromašnih glasača koji su skloniji Brexitu. Ako tamo ne povedu sa znatnom razlikom, to može biti pokazatelj da će se u ostalim područjima 'Brexitovci' itekako pomučiti.

3) Geografija: Očekuje se da će pobornici izlaska Britanije iz EU-a ostvariti dobre rezultate na istoku Engleske pa bi približno izjednačeni rezultati u najeuroskeptičnijim područjima, Southend-on-Sea (objava rezultata iza ponoći, u 2 sata) i Castle Point (1.30 sati) mogao biti pokazatelj da se rezultat na nacionalnoj razini pomaknuo u korist zagovornika ostanka Britanije u EU

4)Laburistički glasači: Pristaše oporbene Laburističke stranke trebali bi biti ključni u osiguravanju glasova za ostanak, pa će rezultati u tradicionalnim laburističkim uporištima, poput sjevera Engleske i južnog Walesa, gdje je porasla podrška krajnje desnoj Stranci neovisnosti Ujedinjenog Kraljevstva, biti pod povećalom

5) Škotska: Smatra se da Škotska u cjelini podržava članstvo u Europskoj uniji, pa bi rani rezultati (Stirling, 00.30 sati) s približno izjednačenim brojkama mogli ukazati na problem za zagovornike ostanka Britanije u EU-u.