odluka prizivnog suda

'Breivik nije žrtva mučenja ni ponižavanja'

01.03.2017 u 13:37

Bionic
Reading

Norveško pravosuđe ocijenilo je u srijedu da neonacistički ubojica Anders Behring Breivik nije imao 'nehuman' tretman u zatvoru, poništavajući presudu izrečenu na opće iznenađenje protiv norveške države prošle godine.

'Breivik nije niti je bio žrtva mučenja ili neljudskog i ponižavajućeg tretmana', priopćio je Prizivni sud u Oslu.

Ekstremist od 38 godina koji je usmrtio 77 osoba 2011. žalit će se Vrhovnom sudu, najvišoj sudskoj instanci u zemlji, smjesta je najavio njegov odvjetnik Oystein Storrvik.

U odluci koja je prenerazila preživjele i rodbinu žrtava, prvostupanjski sud zaključio je u travnju prošle godine da Norveška krši članak 3 Europske konvencije o ljudskim pravima kojom se zabranjuje svaki 'nehuman ili ponižavajući' tretman.

Sutkinja je posebno ukazala na produženu izolaciju Breivika, držanog dalje od ostalih zatvorenika nakon uhićenja što, po njegovom odvjetniku, šteti njegovom mentalnom zdravlju. Država je uložila priziv.

U srijedu su tri suca dala potpuno za pravo državi odbacujući i priziv koji je dodao Breivik. On je smatrao da Norveška krši članak 8 Konvencije koji jamči pravo na privatan život, strogo kontrolirajući njegovu prepisku.