HOPA-CUPA IZ MINISTARSTVA U PRIVATNIKE

Breglec u sukobu interesa zbog City Ex-a

20.09.2010 u 07:33

Bionic
Reading

Bivši državni tajnik za promet Dražen Breglec u sukobu je interesa jer je imenovan članom uprave kurirske tvrtke City Ex prije nego što mu je istekao šestomjesečni moratorij kojim mu zakon zabranjuje obnašanje takvih funkcija

Naime, Dražen Breglec bio je državni tajnik do svibnja 2010. godine, a već 15. rujna imenovan je članom uprave City Ex-a, iako prema zakonu funkciju člana uprave nije smio prihvatiti u roku od šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti.

'Bivšim dužnosnicima koji su prekršili zakon jedina sankcija može biti opomena, odnosno objava da su prekršili zakon, a on bi morao o svom trošku objaviti odluku povjerenstva da je prekršio zakon u službenom glasilu', komentirao je za tportal Zorislav Antun Petrović, član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Neke druge sankcije, kao što su ustezanje od plaće ili prijedlog opoziva, ne mogu se primijeniti za bivše državne dužnosnike. Na sličan način zakon je prekršio i bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je imenovan u Nadzorni odbor Ingre prije nego što mu je istekao šestomjesečni rok, što je nedavno ustvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Za poslovne medije vijest da Breglec prelazi u City Ex bila je neočekivana, jer je poznato da je u vrijeme dok je bio državni tajnik prozivao City Ex za kršenje zakona, a oni njega za sukob interesa. City Exu tada je smetalo što je državni tajnik u ministarstvu koje je nadležno za zakonsku regulativu poštanskih usluga istodobno bio i član Nadzornog odbora njihova glavnog konkurenta - Hrvatske pošte. Boris Vidić, tadašnji predsjednik uprave City Ex-a, prijetio je da će prijaviti Bregleca za zlouporabu položaja i tražiti naknadu štete od 10 milijuna kuna. No nekoliko godina kasnije, odnosi su se popravili do te mjere da je City Ex za Bregleca pronašao mjesto u svojoj upravi.