'LUTAJUĆe DUŠE'

Brazilsko pleme dobilo odštetu zbog pada aviona u njihov rezervat

29.03.2017 u 16:28

Bionic
Reading

Jedna od najvećih brazilskih aviokompanija Gol Airlines pristala je brazilskom plemenu Kayapo platiti 1,3 milijuna dolara zbog štete izazvane padom aviona u njihov rezervat 2006. godine

Pleme Kayapo, naime, nakon sudara Boeinga 737 Gol Airlinesa i privatnog mlažnjaka odbilo se vratiti u područje u koje su pali ostaci putničkog aviona jer je to mjesto, kako tvrde, 'zagađeno i prokleto zbog nazočnosti mrtvih', prenose svjetske agencije.

Podsjetimo, do sudara je došlo u rujnu 2006. iznad prašuma Amazone u brazilskoj državi Mato Grosso. Privatni mlažnjak koji je letio prema Sjedinjenim Državama uspio je nakon sudara sletjeti na obližnji aerodrom, a putnički zrakoplov raspao se u zraku te je poginulo 154 putnika.

Istraga brazilske vlade pokazala je da je sudar izazvan greškom američkog pilota i brazilskih kontrolora leta.

Poglavice plemena Kayapo prije dvije godine tražili su od državne agencije za zaštitu plemena da im pomogne oko kompenzacije, a kako se navodi, uspjeli su s aviokompanijom postignuti izvansudski sporazum. Do nagodbe je došlo nakon što su poglavice odlučili preseliti stanovnike desetak indijanskih sela kako bi ih zaštitili od 'lutajućih duša poginulih putnika' koji, po njihovim tvrdnjama, onemogućuju normalan život na kakav su dotad navikli.    

Inače, poglavica plemena Kayapo Raoni Metuktir postao je poznat kada je s britanskom rock zvijezdom Stingom proputovao svijet kako bi ukazao na problem uništavanja amazonskih kišnih šuma.