AUDIOZAPIS IZ CRNE KUTIJE

Novi dokazi: Zašto je pao avion poljskog predsjednika u Smoljensku?

07.04.2015 u 21:53

Bionic
Reading

Piloti zrakoplova u kojemu je bio poljski predsjednik Lech Kaczynski i koji se 2010. srušio u Smoljensku u Rusiji bili su izloženi pritisku poljskih čelnika u pilotskoj kabini da slete usprkos gustoj magli, pokazuje novo vještačenja koje u utorak prenosi radio RMF FM

Gotovo pet godina nakon nesreće, Poljskom i dalje kruže teorije urote, napose u konzervativnoj stranci PiS Jaroslawa Kaczynskog, brata blizanca poginulog predsjednika.

Po transkriptu audiozapisa jedne od crnih kutija, koji su stručnjaci ponovo dešifrirali, glavni zapovjednik zračnih snaga, general Andrzej Blasik bio je u pilotskoj kabini u posljednjim minutama leta, sve do njegova tragičnog svršetka.

"Činjenica je da na kraju to moramo učiniti (pokušati sletjeti)", rekao je šest minuta prije udara o zemlju, opetujući rečenicu koju je deset minuta ranije izrekao šef protokola u ministarstvu vanjskih poslova, također nazočan u pilotskoj kabini.

"Hajde, imaš dosta mjesta!", rekao je još general Blasik pilotu na visini od 300 m. Čini se da je to bio poticaj na nastavak slijetanja.

Piloti su u posljednjim minutama uzalud pokušavali iz kabine udaljiti osobe koje nisu bile članovi posade, vidljivo je iz transkripta objavljenog na internetskoj stranici radija.

Poljsko vojno tužiteljstvo, zaduženo za istragu o nesreći, potvrdilo je u priopćenju da je obavljeno novo vještačenje audiozapisa koji sadrži "40 posto više dešifriranih riječi" od prethodnog vještačenja jednog policijskog laboratorija.

Tužiteljstvo je, ocijenivši informacije radija "nepreciznima", upozorilo da se one ne smiju tumačiti "neovisno o drugim elementima" tog slučaja.

Usto je upozorilo odgovorne za objavljivanje tih informacija u javnosti da mogu kazneno odgovarati i biti kažnjeni do dvije godine zatvora.

U nesreći 10. travnja 2010. poginuli su predsjednik Kaczynski, njegova supruga i još 94 osobe, među kojima visoki vojni i politički dužnosnici.

Prošlog tjedna je vojno tužiteljstvo potvrdilo da su, po njegovoj ocjeni, piloti bili glavni krivci za tu nesreću, najavivši i optužnicu protiv dvojice ruskih kontrolora leta koji su joj pridonijeli.

Poljski predsjednik je putovao na komemoraciju pokolja u Katinu, blizu Smoljenska, gdje je tajna policija Sovjetskog Saveza 1940. pobila tisuće poljskih časnika koje je Crvena armija zarobila u Drugom svjetskom ratu.

Usprkos traženju Varšave, Moskva i dalje odbija vratiti olupinu Tupoljeva 154, tvrdeći da istraga nije gotova.