brexit

Brat britanskog premijera u Zagrebu: Corbyn je prijetnja Ujedinjenom Kraljevstvu

09.12.2019 u 12:27

Bionic
Reading

Joseph Edmund Johnson, mlađi brat britanskog premijera Borisa Johnsona, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu da je najveća prijetnja Ujedinjenom Kraljevstvu vođa laburista Jeremy Corbyn, a iako vjeruje u pobjedu Konzervativne stranke na izborima 12. prosinca, smatra da ne treba odbaciti mogućnost neuspjeha

"Najveća prijetnja je Jeremy Corbyn (...) Ne možemo odbaciti mogućnost da konzervativci ne uspiju i ne prikupe većinu", istaknuo je Johnson u Zagrebu gdje sudjeluje na konferenciji u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) "Svijet u 2020.". Iako vjeruje u pobjedu Konzervativne stranke, oprezno je govorio o mogućim ishodima.

Četiri ankete objavljene u subotu daju torijevcima između osam i 15 postotnih bodova više od Corbynovih laburista, a Joseph Johnson kaže da je potrebno "izbjeći rizik i formiranje Corbynove vlade".

Mlađi brat britanskog premijera u rujnu je podnio ostavku kao državni tajnik u odjelima za poslovanje i obrazovanje i predao svoj zastupnički mandat. Njegova iznenadna ostavka uslijedila je nakon što je premijer izbacio 21 zastupnika iz redova konzervativaca jer u parlamentu nisu podržali njegovu strategiju o Brexitu.

"Brexit je nažalost podijelio obitelji, političke stranke, a i dalje dijeli državu kao cjelinu", istaknuo je Johnson u glavnom gradu najmlađe članice EU-a u vrijeme čijeg bi predsjedanja Velika Britanija mogla napustiti EU.

Kaže da je potrebno provesti brexit jer je "noćna mora za zemlju i sprječava je da se bavi drugim važnim pitanjima", primjerice zdravstvenim sustavom.

"Čak imate i Muzej prekinutih veza", našalio se Johnson koji smatra da postoji "velika mogućnost da se brexit dogodi u Zagrebu".

Sporazum o slobodnoj trgovini Britanije i EU-a te ponovni integritet UK-a naveo je kao izazove s kojima će se suočiti njegov brat Boris u slučaju pobjede na izborima i izvođenja Britanije iz Unije.

Obrušio se na populiste, ali i istaknuo da "svi oni koje donose politike dijele odgovornost za populizam".

"Populisti nude pogrešna i pojednostavljena rješenja za kompleksne probleme koje mainstream stranke nisu uspjele riješiti", rekao je Johnson.