FINANCIRANJE KAMPANJE

Branko Roglić donira Josipoviću, ni sam ne zna koliko

18.12.2014 u 17:21

Bionic
Reading

Dok HDZ za Kolindu Grabar Kitarović na sva zvona sakuplja novac po donatorskim večerama, aktualni predsjednik Ivo Josipović odlučio se na drukčiju taktiku

Za Kolindu Grabar Kitarović su tako, između ostalih, priložili alfa i omega Dinama Zdravko Mamić i vlasnik zaštitarske tvrtke i jedan od organizatora braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66 Josip Klemm, a tko je Ivi Josipoviću dao novac? U njegovu timu nisu bili voljni za opširnije elaboriranje o financiranju kampanje, ali su nam ipak otkrili da je jedan od donatora tvrtka Orbico čiji je vlasnik Branko Roglić. Iako nisu htjeli odati svotu koju su dobili, Roglić je bio znatno otvoreniji, iako ni on sam ne zna točno koliko će ukupno njegove tvrtke i on donirati predsjedničkom kandidatu.

'Kao fizička osoba donirat ću maksimalan iznos od 30 tisuća kuna, a što se tiče mojih firmi, ne znam još točno. Firme mogu donirati do 200 tisuća kuna, ovisit će od cash flowa. Moje inozemne tvrtke ne mogu donirati, nego samo četiri hrvatske', u jednom nam je dahu kazao Roglić.

Poduzetnik objašnjava da je novac odlučio donirati Josipoviću 'jer je smirena osoba koja u kriznoj situaciji, kao što je danas u Hrvatskoj, djeluje kao katalizator'. 'Tijekom predsjedničkog mandata Ive Josipovića smanjena je stopa kriminala, uhićene su neke osobe koje su opljačkale Hrvatsku i tu njegovu Novu pravednost treba nastaviti', kaže Roglić. I ne samo to, Roglić ističe da se aktualni predsjednik zanima za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo. Kaže da ga je osobno vidio u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP). 'Josipović će svojom riječju djelovati da se skine teret s gospodarstva, a i uređenje pravne sigurnosti, za što se bori, pomoći će da se gospodarstvo pokrene', smatra Roglić.

Glasnogovornica kampanje Ive Josipovića Mladenka Šarić kazala nam je da je, osim Roglića, dosta malih i srednjih tvrtaka doniralo Josipoviću, kao i brojni građani.

Podsjetimo, na prošlim izborima Josipović je potrošio gotovo devet milijuna kuna. Najveće donacije fizičkih osoba primio je od argentinsko-engleskog poduzetnika Hectora Claudija Roisa u iznosu od 90 tisuća kuna i Nevena Vrankovića, člana uprave Atlantic Grupe i potpredsjednika za Korporativne aktivnosti koji je izdvojio 75 tisuća kuna. Po 50.000 kuna tada su Josipoviću dali Boris Markić, Goran Jurišić, Josip Čule, Josip Leko, Kata Damjanović, Nenad Volarević i Tome Lucić.

Od domaćih tvrtaka Josipoviću je na prošlim izborima najviše darovala danas propala Dioki org. petrokemija d. d., tada u vlasništvu tajkuna Roberta Ježića, i to 200.000 kuna. Iako su radnici Diokija u više navrata zatražili od Josipovića da vrati donaciju tvrtki Dioki, jer je Ježić upleten u aferu oko podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera u slučaju Ina - Mol pa postoji sumnja i da je taj novac prljav, on je sve njihove zahtjeve odbacivao tvrdeći da za to nema dokaza.

Druga po redu na prošlim izborima bila je PR tvrtka koju vodi sin pokojnog Ivice Račana - Ivan Račan Maksima komunikacije, i to uplatom u iznosu od 162.000 kuna. Ostale tvrtke uplatile su manje od nekih pojedinaca koje smo naveli, a među njima su: Visoka poslovna škola Libertas Zagreb, Jadranska trgovina, Zadar gradnja.