crna predviđanja

Epidemiolog Branko Kolarić: Procjena o 1500 mrtvih u Hrvatskoj nije najgora. Može biti i gore

25.06.2020 u 23:30

Bionic
Reading

Branko Kolarić, epidemiolog sa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' komentirao je u četvrtak navečer situaciju s pandemijom koronavirusa koja je u Hrvatskoj u novom zamahu

Kolarić je na početku razgovora kod Zorana Šprajca u RTL Direktu odgovarajući na pitanje, je li rezultat iz Austrije gdje je u mjestašcu u Alpama, skijalištu Ischgl, 40 posto imunih i znači li to da je dobro imati što više zaraženih jer tako se lakše postane imun, kazao da ljudi koji se zaraze i prebole bolest postanu imuni i imaju zaštitu od šest mjeseci do godine dana.

'Mi to ne radimo nekontroliranjem epidemije jer to dovodi do smrti i kolapsa sustava, što smo mogli vidjeti u Švedskoj', istaknuo je Kolarić dodavši da mi svakako želimo zaštititi najranjivije članove pučanstva.

Komentirao je i prognozu o gotovo 1500 umrlih u Hrvatskoj do 1. listopada.

'Dosta strašno... Matematički modeli koji se rade, jako ovise o podacima koji su aktualni. Da ste prije par dana pogledali taj model, bilo bi možda 200 mrtvih. Zavisi kako će se razvijati situacija u narednom periodu. Nije to najgori scenarij, može biti i gore', rekao je epidemiolog.

Na pitanje otkud taj porast, govorilo se da je ovo zaostatak prvog vala i da je virus mutirao pa oslabio Kolarić kaže da imamo novi porast i manje je važno kako ćemo to zvati.

'Napravili smo jako restriktivne mjere u tzv. prvom valu i gotovo smo eliminirali virus iz populacije, ali otvorili smo se i opet imamo importiranje virusa i prijenos, sad već lokalni', objasnio je.

  • +24
Pojačane kontrole na ulazu u KBC Sestre milosrdnice zbog koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Kolarić je kazao da idemo u popuštanje i ne radimo "lockdown" jer to nema smisla jer sad znamo više. 'Organizirali smo se, imamo iskustvo i nećemo raditi što smo prije nego ćemo na drugi način pokušati suzbiti epidemiju', smatra stručnjak.

Kaže da je naš cilj cjepivo ili imunitet ili će virus spontano nestati iz populacije. Na pitanje jesu li epidemiološke preporuke trebale biti jasne zabrane pošto se sve skupa čini konfuzno kazao je da je i njemu teško se snaći, međutim, napomenuo je, da su osnovne upute ostale cijelo vrijeme.