ODLUKA GRAĐANA

Branitelji traže referendum o rezanju plaća i mirovina

11.08.2009 u 19:53

Bionic
Reading

Oko 350.000 zaposlenih branitelja u mirovinski sustav ne uplati dovoljno doprinosa da bi se isplatilo šezdesetak tisuća braniteljskih mirovina. Ako broj branitelja umirovljenika znatnije poraste, država im mirovine neće moći isplaćivati već za dvije ili tri godine

U Udruzi dragovoljaca iz Domovinskog rata ovaj podatak smatraju dovoljno jakim razlogom da se krene u sustavnu promjenu socijalnih davanja iz proračuna, a njihov ekonom Petar Lovrić predlaže da se na referendumu građani odrede prema tome jesu li spremni odreći se dijela socijalnih prava, da se ne bi urušili prvenstveno sustavi mirovinskog osiguranja, socijale, ali i cijeli niz drugih pogodnosti koje idu na teret poreznih obveznika.

'Oko 40 posto novca za mirovine transferira se iz proračuna. To je zaista previše. Taj postotak, osobno smatram, trebalo bi ograničiti na 20 posto', kaže Lovrić, svjestan da to znači smanjenje mirovina:

'Ali i manje mirovine, odnosno mirovine usklađene s realnošću, bolje su rješenje od toga da za dvije ili tri godine prosječna mirovina bude 100 eura. To nije SF, to je naša stvarnost'.

O svemu tome Lovrić bi uskoro trebao razgovarati i s premijerkom Jadrankom Kosor, a referendumom, kaže, ne bi se odgovornost s Vlade prebacila na građane, već bi se Vladi samo dala ili uskratila podrška naroda, a ne sindikata i poslodavaca.

Na referendumu bi građane, smatra Lovrić, trebalo pitati jesu li spremni podržati ograničavanje socijalnih davanja, ali tako da se prije referenduma u obliku zakona do posljednjeg detalja građanima obrazloži na što bi to trebali pristati, bez ikakvih iznenađenja ili fige u džepu, piše Večernji.hr.