SABORSKA RIJETKOST - LEKO ZA GOVORNICOM

'Branitelji ne znaju zašto dulje s prosvjedom pa okrivljuju mene'

29.01.2015 u 18:53

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Josip Leko uključio se u četvrtak poslijepodne u cjelodnevnu raspravu o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja, iznoseći kronologiju događaja od izbijanja braniteljskog prosvjeda u Savskoj ulici

Leko je naglasio da se divi braniteljima i cijeni njihov nemjerljiv doprinos stvaranju i obrani Hrvatske, zbog čega je, kaže, od samog početka prosvjeda bio spreman primiti i saslušati predstavnike braniteljskih udruga, s kojima se osobno sastao sedam puta.

Podsjetio je da je u Saboru krajem listopada organiziran okrugli stol, ali da su ga predstavnici branitelja napustili, poručujući kako ne žele razgovarati dok se ne smijeni ministra Predraga Matića te njegovu zamjenicu Vesnu Nađ i pomoćnika Sinišu Glavaševića.

'Na okrugli stol došli su predstavnici svih klubova i članovi Odbora za ratne veterane i bila je to dobra prilika da branitelji iznesu svoje zahtjeve. Naša je želja bila da se rasprave sva pitanja u najvišem zakonodavnom tijelu ove zemlje. Nažalost, predstavnici branitelja su to odbili jer nisu smijenjeni ministar i njegovi suradnici', rekao je Leko.

Odbacio je tvrdnje predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Ante Deura da su okrugli stol branitelji napustili jer je dvorana bila prepuna, a nije bilo stola. Naglasio je da su tehnički detalji s braniteljima bili unaprijed dogovoreni, te da stola u dvorani nije bilo zato što se htjelo ostaviti dovoljno mjesta za 100-postotne ratne vojne invalide. 'Dvorana bila popunjena, no očito nije bilo spremnosti na istinski dijalog pa je priređena tek predstava za javnost', ocijenio je Leko.

Naglasio je da je unatoč tomu nastavio dijalog s braniteljima i činio sve kako bi se u Saboru raspravljalo o njihovim problemima i tražilo rješenje. Odbacio je tumačenje da je braniteljima nudio 'sitniš', naglasivši kako poziv na dijalog nije bio ničim uvjetovan, nego otvoren i sa željom da se raspravlja o svim pitanjima.

Leko je podsjetio da je podržao donošenje organskog, umjesto traženog ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, ocijenivši da bi ustavni zakon zacementirao postojeća prava i onemogućio njihovo proširenje u povoljnijoj ekonomskoj situaciji. Napomenuo je i da je u Saboru osnovan pododbor za izradu novog zakona, u kojemu su i predstavnici branitelja te da su ispunjeni svi zahtjevi branitelja iz djelokruga Sabora – odgođena primjena odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju koja se tiče braniteljske populacije i povučen iz rasprave nacrt novog zakona o braniteljskim pravima. Nakon toga je, kaže, u Sabor stigao novi zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice.

'Gospodin Deur izjavljuje da sam tada mogao okončati prosvjed, iako je dan nakon što su podnijeli zahtjev za izvanrednom sjednicom Đuro Glogoški kazao da će prosvjed trajati sve do donošenja ustavnog zakona', kazao je Leko, upitavši što bi se uopće moglo postići izvanrednom sjednicom Sabora, budući da za ustavni zakon još ne postoji ni prednacrt.

'Moja je dužnost poštovati zakone, Poslovnik i proceduru. Možda nekome to može biti rastezljivo, ali za predsjednika Sabora, ma kako se on zvao, demokratska procedura i vladavina prava jest načelo na kojem počiva deomkracija', poručio je Leko. 'Mene se označava kao glavnog krivca, a moj dojam je da organizatori prosvjeda više ne znaju objasniti koji je pravi razlog za produljenje prosvjeda i zato okrivljuju predsjednika Sabora jer je poštovao Ustav, zakone, Poslovnik i demokratsku procesuru', dodao je.

Leko naglašava da je od prvoga dana pozivao na dijalog te da i dalje poziva sve branitelje, one koji prosvjeduju i one koji ne prosvjeduju, bez obzira koju političku opciju podržavaju, da sudjeluju u izgradnji demokratskih institucija. 'Nisam u suukobu ni s kim. Nije lako braniteljima reći ne, ali nije lako ni graditi državu, a ja neskromno kažem - treba ju graditi na principima demokracije', poručio je Leko i zaradio pljesak dijela zastupnika.

Lekino obraćanje pozdravili su i oporbeni zastupnici, no Josip Salapić (HDSSB) je ocijenio da je predsjednik Sabora još ujutro, prije rasprave koju su branitelji napustili nezadovoljni jer im Leko nije dao sudjelovati u raspravi, trebao okupiti klubove. 'Braniteljima je trebalo pustiti da govore, bez obzira na Poslovnik', rekao je Salapić, koji smatra da je javnosti poslana kriva slika rada Sabora.

Da je braniteljima trebalo dopustiti da govore smatra i HDZ-ov Josip Đakić, koji povod braniteljskom nezadovoljstvu vidi u ponašanju Ministarstva branitelja, koje je, tvrdi, obmanulo branitelje tvrdeći da se ne pripremaju izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja, iako je nacrt kasnije pušten u javnu raspravu. 'Kada doživite da se nekoga uhvati da nije govorio istinu braniteljima, oni još više eksplodiraju na te činjenice', rekao je Đakić.

Ocijenio je da saborski Poslovnik 'između redaka' dopušta braniteljima da govore u Saboru. 'Đuro je mogao dobiti tih 10 minuta, ne bi propao svijet ni država, zastupnicima ne bi falila dlaka s glave', istaknuo je Đakić.

Leko mu je uzvratio da se ne smije licitirati divljenjem prema braniteljima ni dopustiti kršenje Poslovnika. 'On nije moj ni moga tate, nego vaš, naš i budućih zastupnika i jednom uvesti diskrecijsko pravo znači otvoriti mogućnosti i drugima. Naša je vrijednost u držanju zakona i održavanju načela, uvjeren sam da je to u korist svih građana', kazao je.

Iako su i sami zastupnici i tek 'prvi među jednakima', predsjednici Sabora u raspravu o pojedinim točkama uključuju se vrlo rijetko, a Leki je današnje obraćanje bilo drugo u mandatu.