predaja oružja

Branitelji Mariupolja odolijevaju ruskom ultimatumu o predaji

17.04.2022 u 16:14

Bionic
Reading

Čini se da ukrajinski vojnici prkose ruskome ultimatumu da u nedjelju polože oružje i predaju se u mariupoljskoj luci, za koju Moskva tvrdi da su je njezine vojne snage gotovo u potpunosti zauzele, što bi za njih bila najveća nagrada u gotovo dvomjesečnom ratu

Nekoliko sati nakon zadanog roka, ukrajinski borci koji se skrivaju u čeličani Azovstal koja gleda na Azovsko more, nisu pokazivali nikakve znakove predaje.

Rusko ministarstvo obrane je u nedjelju objavilo da su, po njihovim saznanjima, opkoljeni ukrajinski branitelji, među kojima je i 400 "stranih plaćenika", dobili naredbu da pucaju na svakoga među njima tko želi odustati.

Ukrajinska vlada o tomu nije objavila nikakvu informaciju.

Istovremeno, najmanje pet osoba je ubijeno, a 13 ih je ranjeno u nedjelju u nizu napada na Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine. Napadi su izazvali nekoliko požara u samome središtu grada.

Novinari AFP-a kažu da su čuli dva rafala i da su vidjeli pet požara kako se šire u stambenim dijelovima u središtu Harkiva.

  • +9
Čeličana Iljič u Mariupolju Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Averin / Sputnik / Profimedia

U trenucima koji su uslijedili nakon napada na ulicama se osjećala panika, svi koji su se zatekli ondje bježali su u skloništa, a automobili su se udaljavali od opasnih dijelova grada, prenosi AFP.

  • +7
Harkiv 16.4. 2022. Izvor: Profimedia / Autor: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Harkiv, drugi ukrajinski grad po veličini, u kojemu je prije rata živjelo gotovo milijun i pol stanovnika, na početku ruske ofenzive nekoliko je dana zaredom bio meta teških borbi, no i dalje je pod kontrolom ukrajinskih vojnih snaga.