MARIO FILIPI

Branitelj iz Savske 66 završio u monodrami: 'Glumim normalnog čovjeka što bolje mogu'

13.02.2018 u 18:13

Bionic
Reading

Mario Filipi, stopostotni invalid Domovinskog rata, u srijedu navečer u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog izvest će monodramu 'Kako glumiti normalnog čovjeka'. Za tportal otkrio je kako je završio u glumačkim vodama, što misli o aktualnoj politici i posjetu srpskoga predsjednika Hrvatskoj

Filipi nije nepoznat hrvatskoj javnosti. Član je Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida te je od početka bio uključen u braniteljski prosvjed u Savskoj 66 protiv tadašnjeg ministra branitelja Predraga Matića. Danas 68-godišnji Filipi novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti završio je 1972. godine. Braniteljima u Domovinskom ratu pridružio se kao snimatelj i fotoreporter, a ranjen je 13. listopada 1991., kad mu je prilikom proboja prema Vukovaru tenkovska granata odnijela lijevu ruku i desnu nogu.

Zahvaljujući protezama, danas može relativno normalno živjeti i čak je pokušao preplivati La Manche. Izdao je knjigu sa svojim ratnim tekstovima i fotografijama 'Na istočnom pragu domovine', knjigu 'Nikola Tesla ispod paučine' te zbirku pjesama 'Od mira do rata i natrag', a zanimljivo je da je prije nekoliko godina sudjelovao i u glazbenom showu 'Supertalent'. Također piše kolumne na portalu dragovoljac.com, a tijekom prosvjeda u Savskoj jedna o tadašnjem šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku izazvala je pozornost mainstream medija.

No kako se jedan bivši branitelj i k tome stopostotni invalid uopće odlučio okušati u glumačkim vodama? Filipi nam je ispričao da je jednom prilikom Boris Svrtan, ravnatelj Gavelle, okupio nekoliko branitelja koji su trebali ispričati svoju priču. Bilo je zamišljeno da se napravi predstava u obliku kolaž priča hrvatskih branitelja.

'Ispalo je, međutim, da sam ja jedini napisao priču i da se u njoj krije materijal za samostalnu predstavu', otkrio nam je Filipi, dodavši da je bio iznimno počašćen kad mu je to Svrtan rekao i potrudio se sam napraviti pravu monodramu.

  • +3
Mario Filipi Izvor: Pixsell / Autor: Luka Klun

Njegova monodrama ima elemente mjuzikla i stand-up nastupa, a praćena je i videoprezentacijom. Glavni motiv je, kao što i sam naslov kaže, kako glumiti normalnog čovjeka.

'Naime, kad čovjek ostane bez nekih dijelova tijela, kako što sam ja ostao bez ruke i noge u Domovinskom ratu, onda postavlja pitanje kako dalje živjeti jer noga neće narasti, a velika je patnja živjeti bez nje', kazuje Filipi.

>>> Kakve veze ima vukovarska tragedija s jednim cipelama i grickalicom

Da ne bi bilo patnje, od početka je bio odlučan iskoristiti sve tehnološke prednosti kojih se mogao domoći. Upregnuo je sve svoje fizičke i umne sposobnosti u nastojanju da funkcionira kao da je čitav, kaže.

'Glumim normalnog čovjeka što bolje mogu. Što ljudi manje primijete, to bolje radim. To je ideja', kazuje nam ovaj bivši hrvatski branitelj. Na to je nadovezao i ratnu priču, ali i glazbu koja je uvijek dominirala u njegovu životu, kaže. Autor pjeva svoje i druge pjesme uz pratnju gitarista Fadila Abdulova. Ima tu i ljubavnih pjesama, ali prevladava ratna tematika.

  • +4
Udruge udovica hrvatskih branitelja prosvjeduju protiv Vučićeva dolaska u Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Filipi je sudjelovao u prosvjedu branitelja u Savskoj ulici koji je trajao 555 dana i bio je usmjeren protiv SDP-ove vlasti. Kaže da se stanje nešto poboljšalo, ali situacija je daleko od dobre i vjeruje da je stanje braniteljske populacije odraz onoga u državi. 'Da živimo kao Švicarska, onda ne bi bilo problema ni s braniteljima', smatra Filipi.

'Lijeva vlast je vukla prema Balkanu i Beogradu, a ova vuče prema Bruxellesu i SAD-u', ističe. Filipi smatra da moramo voditi politiku suradnje s našim prirodnim prijateljima, Slovenijom, Austrijom, Mađarskom, Češkom i Poljskom. Kao i većina branitelja, protiv je posjeta Hrvatskoj srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

'S komšijama se mora razgovarati, ali ne dok odbacuju krivnju za rat i dok svakodnevno iz Beograda stižu uvrede na račun Hrvatske', kaže nam Filipi, uvjeren da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala Vučića u Hrvatsku pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država.