MOST O SLUČAJU NORAC

Brane Linić Strenju: Ne divi se Norcu zbog ubojstva, nego...

15.12.2015 u 21:56

Bionic
Reading

Nakon što se članica Mosta Ines Linić Strenja nedavno pohvalnim riječima u Jutarnjem listu izjasnila o Mirku Norcu koji je osuđen zbog ratnih zločina, o umjesnosti izjava riječke liječnice u Novom listu oglasio se Nikola Grmoja, glasnogovornik Mosta. On je rekao kako su njezine izjave neprihvatljive, nakon čega je službenim dopisom objasnio kako njihova članica u svojoj izjavi nije komentirala sudsku presudu, već su pohvalne riječi na račun Norca bile 'osvrt s ljudskog aspekta'

Podsjetimo, Linić Strenja u razgovoru za Jutarnji list kazala je kako je 'Mirko Norac jedan od rijetkih ljudi koji su joj i danas autoritet' dodajući kako ga kao 'veliku žrtvu poštuje i respektira sve što je napravio, ali i žali zbog onoga što mu je učinilo društvo'.

'Pitanje je kako mu je određena krivnja za zapovjednu odgovornost i što se tu zbivalo. Ali ne želim o tome. Za mene je on častan čovjek. On je za mene zauvijek ostao heroj', izjavila je za Jutarnji list liječnica.

Glasnogovornik Mosta za Novi list telefonom je objasnio kako je njihova članica govorila s aspekta svojih druženja s Norcem te kako nije komentirala presudu. Nakon kratkog objašnjenja uslijedio je i Grmojin pismeni dopis u kojem navodi kako je dr. Ines Strenja Linić o Norcu govorila 'prije svega kao njegova suborkinja i osoba koja ga je poznavala kao zapovjednika koji je uvijek bio ispred svojih suboraca u najtežim ratnim situacijama', podsjetivši pritom kako njihova članica ima 1.629 dana provedenih u borbenom sektoru, obrani Hrvatske odnosno grada Gospića i Like, kako se pridružila obrani na samom početku Domovinskog rata te je kao liječnica provela na prvoj crti pet godina gdje joj je kao načelnici saniteta nadređeni bio Mirko Norac.

Tijekom tog perioda, dodao je Grmoja, liječnica nije svjedočila nikakvim nečasnim ili nelegalnim radnjama s njegove strane ističući kako Most nezavisnih lista i Strenja Linić osuđuju sve ratne zločine, a pogotovo one koji su se dogodili tijekom Domovinskog rata.

Novi list kontaktirao je i prozvanu liječnicu koja je obrazložila svoje navode Jutarnjem listu riječima kako nije željela pravdati činjenicu da je Norac osuđen jer je pucao ženi u glavu što je utvrđeno na suđenju na kojem je svjedočilo 150 ljudi.

'Mislila sam na Medački džep. Norac za Medački džep nije trebao biti osuđen’, komentirala je za Novi list pravomoćnu presudu Strenja Linić istaknuvši kako je Norac bio zapovjednik koji je držao ljude pod kontrolom te istaknula 'njegov veliki doprinos u Domovinskom ratu'.

'On je bio dijete, a i ja sam bila mlada. Za Medački džep, gdje sam i ja bila, smatram da je bio žrtva. Ja sam komentirala ono što znam o njemu otkad sam došla na ratište. U tom dijelu rata on je napravio nešto što bi malo tko učinio kao mlad čovjek koji je donosio odluke i morao nešto učiniti. Ja to tako gledam. Da bude optužen za nešto što su napravili neki psihopati, ako se uopće nešto događalo, smatram da nije pravedno', zaključila je u razgovoru s novinarima riječkog lista Linić Strenja.