AMERIČKI ANGAŽMAN

Bradtke: SAD čini sve da Hrvatska uđe u NATO

26.02.2009 u 15:25

Bionic
Reading

SAD čini i činit će sve što je njegovoj moći kako bi Hrvatska postala puna članica NATO-a na summitu Saveza početkom travnja, kazao je u četvrtak u Zagrebu američki veleposlanik u RH Robert Bradtke

Bradtke je na poslovnom ručku Američke gospodarske komore pred oko 150 gostiju iz poslovnog i političkog života Hrvatske održao govor o temi "Obamina administracija- Nova strategija SAD-a", s fokusom na Hrvatsku i regiju.

"Želim naglasiti da SAD čini i činit će sve što može kako bi osigurao da sve članice NATO-a završe proces ratifikacije protokola o pristupu tako da Hrvatska može postati puna članica NATO-a na summitu 3. travnja", rekao je američki veleposlanik.

"Svi u NATO-u i EU-u moraju shvatiti da ako dopustimo da bilateralni sporovi blokiraju put zemalja jugoistočne Europe prema euro-atlantskim institucijama, onda ozbiljno riskiramo slabljenje snaga reformi i pomirbe u ovoj regiji", istaknuo je.

I do sada jaki i uspješni američko-hrvatski odnosi, nastavio je, bit će pojačani i bitnim iskustvom i osobnim angažmanom prema ovoj regiji koju su u Obaminu administraciju donijeli potpredsjednik Joe Biden i državna tajnica Hillary Clinton

Washington sa Zagrebom želi surađivati i u rješavanju otvorenih pitanja u regiji, ali i globalnih problema, kazao je Bradtke.

SAD želi ojačati i gospodarske veze s Hrvatskom, a intenzivno se radi i na tome da se Hrvatska stavi na popis zemalja kojima ne treba viza za SAD. Za to, rekao je Bradtke, Hrvatska između ostalog mora uvesti biometrijske putovnice.

Američki veleposlanik u svom je govoru istaknuo i prioritete Obamine administracije, a to je prije svega oporavak američkog gospodarstva. Što se tiče vanjske politike, novi američki predsjednik naveo je četiri prioriteta, a to su Irak, Afganistan, Bliski istok i klimatske promjene.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon govora, Bradtke je kazao da protokoli o ratifikaciji za ulazak Hrvatske i Albanije u NATO moraju stići do početka summita 3. travnja. Američki veleposlanik također je kazao kako ne vjeruje da će Barack Obama nakon summita Saveza posjetiti Hrvatsku, što su neki hrvatski mediji najavljivali.