POSTOTAK POZITIVNIH IPAK PADA

Brač: Još pet zaraženih, otkazane mise, čekaju se novi rezultati

10.05.2020 u 09:15

Bionic
Reading

U prvom kontingentu rezultata testova na prisutnost koronavirusa koji je u subotu kasno navečer pristigao na Brač, pozitivno je pet od dvadesetak uzetih uzoraka, potvrđeno je tportalu. Rezultati za preostalih osamdesetak testova očekuju se tijekom nedjelje

Radi se o dvadesetak uzoraka koji su prioritetno obrađeni jer su uzeti od vrlo bliskih kontakata prethodno zaraženih, ili od osoba s određenim simptomima, pa je donekle ohrabrujući pad postotka pozitivnih s gotovo 60 posto u petak na 25 posto u nedjelju.

U županijskom kriznom stožeru, kao i zajedničkom otočnom stožeru, nisu željeli davati dodatne informacije ili komentare sve do službene objave rezultata testiranja, koja se očekuje tijekom žnedjelje prijepodne.

Na Braču su od ponoći stupile na snagu strože mjere kretanja, prije svega zabrana napuštanja prebivališta i strogo kontrolirano napuštanje otoka i dolazak na njega. Otkazana su sva javna događanja, pa tako i prethodno najavljene mise u bračkim crkvama.

  • +25
Koronavirus na Braču Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Bračani su putem lokalnih medija pozvani da večeras u 20.30 sati sa svojih balkona, terasa ili dvora zapjevaju bračku pjesmu 'Jo sam Bročanin i volim Broč'

'Zajedničkom pjesmom pokažimo snagu, jedinstvo i solidarnost našega otoka i čovjeka u ovim teškim i izazovnim trenucima za sve nas. Neka pjesma, oda našemu Braču i čovjeku, bude ohrabrenje i veliko hvala stručnim djelatnicima i službama koje se bore u suzbijanju zaraze te izraz podrške zaraženima i članovima njihovih obitelji', stoji u pozivu otočanima.

'Pošaljimo Hrvatskoj i svijetu lijepu razglednicu našega Brača i pokažimo svima da je brački čovjek kao i stijena. Pjevali smo i pljeskali zdravstvenim djelatnicima, vatrogascima, policajcima, Zagrebu nakon potresa… Zapjevajmo sutra iz dubine srca za naš Brač i naše Bračane, objavljeno je.